U Saudiju se vraća obožavanje vatre

Popularno na sajtu


Arapski TV kanal Al Arebija izvještava obraćajući se na Washington Post, da će vladajući saudijski režim poslati ženu, sportskog komentatora i zaljubljenika u sport, Rimu bint Abdullah, da učestvuje u paganskom ritualu “nošenja olimpijske baklje” po prvi put u historiji ove zemlje.

Bint Abdullah je rekla da bi ona trebala ući u “Ginisovu knjigu rekorda” kao prva žena koja je nosila simbol obožavaoca vatre zvani “olimpijska baklja” u Arabiji, zbog kojih je Allahov poslanik salaLLahu alejhi we sellem rekao (u prevodu značenja):

“Dvije vjere nemogu živjeti zajedno na Arapskom poluostrvu”.

Treba podsjetiti u ovom kontekstu da tradicija paljenja “olimpijske baklje” ima svoje korijene u drevnoj Grčkoj. Vatra je smatrana idolom među Grcima, i služila kao podsjetnik “heroizma” Prometeusa, koji ju je navodno ukrao od “vođe grčkog panteona bogova” – Zeusa.

Prema tome, obožavanje vatre je dodato na dugu listu nevjerstva i mnogoboštva koja izjeda saudijski režim.

Također treba podsjetiti da su ashabi Allahovog poslanika salaLLahu alejhi we sellem, vođeni sa Omerom ibn Hattabom koji je ubijen od strane obožavaoca vatre, dali svoje živote boreći se protiv ove nevjere i vodili džihad protiv pagana Perzijanaca, dok ova nevjera nije napokon uništena.

Ali danas, nakon više od 1400 godina, Saudijci ponovo oživljavaju obožavanje vatre na Arapskom poluostrvu.

U međuvremenu, mediji naglašavaju, da uz obožavanje vatre, otpadnici planiraju da pošalju ženski tim na “olimpijadu” u Londonu.

Prema The Australian stranici, najvjerovatniji kandidat koji će ići na “ljetne olimpijske igre” iz Saudije je jahačica konja Dalma Malhas – ona će biti prva žena koji su otpadnici poslali na njihove “olimpijske igre”.

Njena nominacija je odobrena od strane lokalnog vođe policajaca, prestolonasljednika Naifa bin Abdulaziza.

Prema medijima, saudijci žele da pošalju prvu ženu na “olimpijske igre” zbog ultimatuma datog od institucije zvane “internacionalni olimpijski komitet (IOC), čiji su predstavnici naglasili da neće prihvatiti “spolnu diskiminaciju”.

“Bilo koji oblik diskriminacije vezan za zemlju, rasu, religiju, politiku, spol i slično, ne treba biti dio “olimpijskog pokreta”, kaže se u povelji IOC-a, koju saudijci namjeravaju sprovesti bezuslovno.

U međuvremenu, član “vrhovnog suda islamskog vijeća”, marioneta šejk Abdullah Al-Mane, je istakao da sudjelovanje na “olimpijskim igrama” definitivno nije za žene. Međutim, nema informacija da li je on komentirao namjeru Saudijaca da sprovedu paganski običaj obožavanja vatre u Arabiji.

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod: Put vjernika

Tagovi:{tortags,3636,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz