Categories:

Ukrajinska mornarica: Rusi zaplijenili tri ratna broda u Crnom moru

Objavljeno / ažurirano:

Ukrajinska mornarica saopštila je večeras da su ruske specijalne snage zaplijenile tri njena broda u Crnom moru.

U incidentu, kako je navedeno, povrijeđena su dva ukrajinska mornara, prenosi Reuters.

AP javlja da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao vanredan sastanak sa najvišim vojnim zvaničnicima zbog tenzija kod Krima.

Ukrajinska mornarica prethodno optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogođen jedan ukrajinski brod i ranjen član njegove posade.

Ukrajinska ratna mormarica se ranije oglasila saopštenjem u kojem je rečeno da je brod ruske obalske straže udario u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

Incident se dogodio danas kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzak prolaz između Krima i kontinentalne Rusije.

“Brodovi ruske obalske straže izveli su otvoreno agresivne akcije prema brodovima ukrajinske ratne mornarice” za vrijeme tranzita, navodi se u saopštenju i dodaje da je brod ruske obalske straže oštetio motor, trup, ogradu i jedan čamac za spasavanje na ukrajinskom tegljaču.

U saopštenju se navodi da je Rusija bila unaprijed obaviještena o planiranom tranzitu.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da su ukrajinski brodovi kršili ruske teritorijalne vode koje su privremeno bile zatvorene, prenose ruske agencije.

“Njihov cilj je jasan… da se stvori konfliktna situacija u toj oblasti”, navodi se u saopštenju FSB-a i ne pominje da je udaren ukrajinski tegljač.

Optužbe Ukrajine

Ruska novinska agencija Interfaks kasnije je je javila da je Rusija zatvorila prolaz za civilni saobraćaj.

Rusija polaže pravo na vode kod Krima od pripajanja tog poluotoka 2014. godine, prenosi France press.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da namjerno blokira plovidbu komercijalnih brodova preko Kerčkog prolaza, jedinog pomorskog puta između Crnog mora i Azovskog mora.

Ukrajina optužuje Moskvu da pokušava da blokira njene luke, odnosno da priprema ofanzivu na Marijupolj, posljednji veći grad pod kontrolom Kijeva na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme