UN: Zapad Centralno Afričke Republike ‘očišćen’ od muslimana

Popularno na sajtu

Većina muslimana je protjerana sa zapada Centralno Afričke Republike, gdje hiljadama civila prijeti da budu ubijeni “ispred naših očiju,” rekao je UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice Antionio Guteres u četvrtak, izvještava Worldbulletin (WB).

Rašireno nasilje u bivšoj francuskoj koloniji je oduzelo hiljade života od kad su kršćanske “Antibalaka” milicije pojačale napade na muslimane.

“Od početka decembra mi smo svjedočili etničkom čišćenju većine muslimanske populacije sa zapada CAR-a,” rekao je Guteres na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti po pitanju.

“Desetine hiljade muslimana je napustilo državu, što je drugi izlijev izbjeglica trenutne krize, i većina njih ostaje pod trajnom prijetnjom,” rekao je.

WB dodaje da Vijeće razmatra slanje 12 000 “mirovnjaka”  u cilju zaustavljanja države da padne u ono što je visoki UN-ov dužnosnik rnazvao “vjersko-etničko čišćenje.”

Međutim, ranije smo mogli vidjeti fotografije francuskih mirovanjaka koji su mirno sa svojih transportera posmatrali linčovanje i paljenje civila.

“Samo prošle sedmice, oko 15 000 ljudi je bilo zarobljeno na 18 lokacija, koji su bili okruženi Antibalaka elementima i pod velikim rizikom od napada,” rekao je Guteres.

“Međunarodne snage su prisutne na nekim od ovih  lokacija, ali ako više snaga sigurnosti odmah ne bude dostupno, postoji veliki rizik da mnogi od ovih civila budu ubijeni pred našim očima.”

“Demon vjerskog čišćenja mora biti zaustavljen – odmah,” rekao je.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz