Džebhatun-nusra odustala od opšte borbe protiv IDIŠ-a

Popularno na sajtu

Vođa Džebhatun-nusre Ebu Muhammed el-Dževlani u svom audio obraćanju početkom prošle sedmice je dao ultimatum Islamskoj državi u Iraku i Šamu (IDIŠ) da prihvati arbitražu nezavisnog šerijatskog suda koji će rješiti spor među zaraćenim pobunjeničkim džihadskim grupama. Ukoliko, pak, IDIŠ odbije ultimatum, Dževlani je zaprijetio riječima da “će ummet pokrenuti napad protiv ove neznaličke ideologije i iskorjeniće je čak i iz Iraka”, što je shvaćeno kao najava opšteg rata protiv IDIŠ-a.

Povodom ove Dževlanijeve prijetnje, oglasila su se dva prominentna šejha savremenog džihada, Ebu Muhammed el-Makdisi i Ebu Katade el-Filistini i zatražili od Dževlanija da odustane od najavljene opšte borbe protiv IDIŠ-a.

Odgovarajući na savjet ovih šejhova, Džebhatun-nusra je odustala od opšte borbe protiv IDIŠ-a. Ovu vijest je u audio poruci obznanio Ebu Abdullah eš-Šami, član Medžlisa šure i glavne šerijatske komisije pri Džebhatun-nusri.

Govoreći o pomenutom, Ebu Abdullah eš-Šami je rekao:

“Do nas je doprlo ono čemu su pozvali vođe džihada i veliki učejaci, takvim ih smatramo a Allah najbolje zna, poput šejhova Ebu Katade Filistinija i Ebu Muhammeda el Makdisija, od odustajanja na opšti rat protiv džemata Devle (IDIŠ, op.PV). Odgovarajući našim plemenitim učenjacima mi obznanjujemo odustajanje od širenja borbe protiv njih i ograničavamo se na suzbijanje njihovih napada i povraćanju otetih prava oduzetih agresijom u Šerkijji i nekim mjestima u Halepu, sve dok se džemat Devle ne vrati Allahovoj naredbi i dok ne prihvati šerijatski sud u kojem on neće biti sudac. Pozivamo sve naše vojnike u Halepu, Idlibu, Hami i Lazikiji da pomognu svoju braću u Šerkiji i da ih potpomognu ljudima i oružjem radi suzbijanja agresije džemata Devle”.

Kompletna audio poruka Ebu Abdullaha eš-Šamija je dostupna ovdje.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz