Islamski Emirat Afganistana: Šta otkriva incident u Saed Abadu?

Popularno na sajtu

U ime Allaha, Milostivog, Svemilosnog

Mudžahidi Islamskog Emirata su nanijeli ozbiljne žrtve neprijatelju u četverosatnom okršaju koji se desio u Tangi Dara oblasti Saed Abad distrikta, pokrajina Maidan Wardag. Prema američkim vojnim izvorima, neprijatelj se suočio sa najvećim gubitkom života u jednom danu u posljednih deset godina.


Prema izvještaju, Činuk CH-47 helikopter američkih specijalnih snaga je oboren, što je rezultiralo smrću trideset američkih i sedam domaćih (marionetskih) vojnika.

Kao i ranije, samo prihvatanje i priznavanje ogromnih gubitaka života od strane glasnogovornika Ministara za odbranu i unutrašnju sigurnost u Vašingtonu, administracije u Bagramu i Kabulu, te administracije predsjedničke palače i iznošenje njihovih saučešća, iznenađenje je i neuporediv događaj sam po sebi.

Ako je ovaj događaj prošao kroz konsultacije Amerikanaca, onda je jasno da su se desile neke promjene u američkoj politici, uzimajući u obzir činjenicu da se ovakvi incidenti uvijek sakrivaju od svjetske javnosti a pogotovo od Amerikanaca. Ovakvi incidenti su se desili mnogo puta u posljednjih deset godina, ali američki vojni zvaničnici nisu htjeli da ih priznaju. Kakvu ideju i novu poruku oni žele da prenesu američkom narodu sa ovim priznanjem, to će se vremenom pokazati. Ali sigurno je, kao prvo, izašla na vidjelo stvarnost o neprestanim “prinudnim slijetanjima” njihovih helikoptera, i kao drugo, pokazala se disciplina, heroizam i snaga mudžahida, i to kako su u mogućnosti da uzmu za cilj sofisticirani neprijateljski helikopter u napadu bez ikakvog oklijevanja i po noći. Ovo samo po sebi jednostavno prenosi poruku američkom narodu da se u stvarnosti u Afganistanu dešava još nešto (mimo onoga što zvaničnici SAD-a priznaju, op. PV.).

Činjenica je da kroz unaprijed pripremljeni plan Amerikanci pokušavaju da sakriju svoje žrtve, te možda sada i na ovaj način oni pokušavaju da se prikažu kao lažni šampioni. Veliki broj helikoptera je oboren od strane mudžahida u čitavoj zemlji u zadnjih deset godina. Posebno nakon što su mudžahidi pokrenuli operaciju Bedr (u maju ove godine, op. PV), broj oborenih helikoptera se znatno povećao, ali neprijatelj konstantno odbija da prizna incident, a i ako ga prizna, onda ga opišu kao “tehnički problem” ili “prinudno slijetanje”. Sada se postavlja pitanje – kako je moguće da se tehnički problemi na helikopterima i njihovo prinudno slijetanje dešava samo ovdje u Afganistanu, dok se slučajevi prinudnih slijetanja generalno ne dešavaju na globalnom nivou??! Iznenađujuće je to da kad helikopter izgori ili bude raznesen u dijelove, onda oni uz “prinudno slijetanje” obavezno dodaju to da nije bilo žrtava.

U cjelini, incident u Saed Abadu je pokazao da uprkos neprijateljskoj propagandi, mudžahidi Islamskog Emirata nisu nimalo vojno oslabili. Naprotiv, oni su u mogućnosti da izvode i velike organizovane i efektivne napade uz blagoslov Svemoćnog Allaha.

Neprijatelj treba, uprkos konstantnoj prevarantskoj politici, da sagleda stvarno stanje na terenu. Treba jasno da prizna nadolazeći poraz na bojnom polju u Afganistanu. Oni moraju da dignu ruke od agresivne politike, tako da se ubuduće spasu od ovakvih šokirajućih žrtava.

Islamski Emirat Afganistana

Izvor: TheUnjustMedia

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz