Uragan Michael opustošio Floridu

166
Uragan Michael je treća najsnažnija oluja koja je ikada pogodila američko kopnoEPA
Uragan Michael je treća najsnažnija oluja koja je ikada pogodila američko kopnoEPA

Uragan Michael, treća najsnažnija oluja koja je ikada pogodila američko kopno, nastavio se u četvrtak kretati u smjeru sjeveroistoka i očekuje se da će, iako je oslabio, snažnim kišama pogoditi Georgiju i Sjevernu i Južnu Karolinu nakon što je teško poharao sjeverozapadnu Floridu.

Hina prenosi da je na Floridi poginuo jedan muškarac kada mu je na kuću palo stablo, a u Georgiji je poginula djevojčica čiju je kuću pogodio vjetrom nošen otpad.

Michael je Floridu pogodio u srijedu kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali brzinom od 250 kilometara na sat. Riječ je o najsnažnijem uraganu koji je pogodio Floridu u zadnjih 80 godina. Međunarodna svemirska stanica (ISS) zabilježila je snimke uragana iznad te savezne države.

Uragan je krećući se prema Georgiji ipak oslabio. Rano u četvrtak postao je tropska oluja s vjetrovima brzine 96,5 kilometara na sat.

Na Floridi, u Alabami i Georgiji bez struje je rano u četvrtak bilo više od 700.000 kuća i firmi. Hiljade ljudi noć su provele u skloništima.

Vanredno stanje

Guverneri Sjeverne i Južne Karoline pozvali su građane da se pripreme za jaku kišu i olujne vjetrove. To područje prije manje od mjesec dana pogodio je uragan Florence.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje za cijelu Floridu što je omogućilo slanje savezne pomoći.

U pomoć je poslano lbizu 3.500 vojnika floridske Nacionalne garde i 1.000 spasilaca. Pentagon je poslao više od 2.200 vojnika, helikoptere, čamce i drugu opremu.

Izvor: Agencije