Užasna historija Svjetskog programa za hranu u Somaliji

Popularno na sajtu

Svjetski program za hranu (World Food Program – WFP), jedna od najvećih agencija za pomoć pri Ujedinjenim narodima, ima veoma ružnu historiju u Somaliji.

Kada su u 2006. godini somalijski farmeri donijeli svoje žitarice na market, Svjetski program za hranu je upravo tada započeo distribuciju svojih zaliha žitarica u Somaliji.


Zbog hiljada tona dostupnih i besplatnih žitarica, somalijski farmeri nisu bili u stanju da prodaju svoju žetvu, pa im je zbog toga prijetila katastrofa. Na hiljade gnjevnih somalijskih farmera su se okupili u distributivnim centrima WFP-a širom Somalije da bi mirno, a ponekad i nasilno, protestvovali protiv nehumanog ponašanja te agencije. Da bi smirila situaciju, WFP je obećala istragu koja je kasnije dovela do toga da je WFP priznala da je učinila nepravdu somalijskim farmerima, pa je obećala da to više neće učiniti.

 

Upravo kad su somalijske žitarice počele da pristižu na lokalna tržišta u 2007. godini, WFP je opet počela sa distribucijom svojih zaliha žitarica, ali ovaj put uz zaštitu od strane etiopijske vojske (koja je krajem 2006. godine po naredbi Amerike i Zapada okupirala Somaliju, op.PV).  Može se reći da je WFP doprinjela da se zabije posljednji ekser u mrtvački sanduk somalijske poljoprivrede.

Onda nije nimalo čudo zašto je somalijski islamski pokret Eš-Šebab izbacio WFP iz velikog dijela južne Somalije koji je pod njegovom kontrolom. Samo prije par mjeseci, WFP je zbog “finansijskog deficita” smanjila za oko 70% minimalne racije hrane koje su neophodne za opstanak više od jednog miliona somalijskih izbjeglica, iako bi zvaničnici iz WFP-a htjeli da vjerujemo da su oni očajnički zabrinuti za opstanak somalijskog naroda koji umire od posljedica suše.

WFP je jedna od rijetkih humanitarnih agencija kojoj je dozvoljeno da djeluje u etiopijskoj oblasti Ogaden koja se nalazi uz Somaliju. Ona upravlja nekolicinom distributivnih centara, koji su samo na papiru, i pruža malo ili nimalo pomoći za 90% stanovnika Ogadena koji pate od najgore suše u posljednjih 60 godina, a koja je pogodila države na Rogu Afrike. Ogaden je oblast u kojoj se snage etiopijske vlade već 10 godina bore sa pobunjenicima Narodnog fronta za oslobođenje Ogadena (ONLF). Kao dio klasične protivpobunjeničke strategije “ako ne možete uhvatiti ribu, onda isušite jezero”, WFP sarađuje sa etiopijskom vladom tako što uskraćuje pomoć u hrani u područjima gdje djeluju pripadnici ONLF-a.

Tim WFP-a iz Ogadena, koji se prije par mjeseci vraćao u svoju bazu, napravio je veliku grešku vozeći se prečicom na etiopijskoj strani, a ne odobrenom maršrutom, pa je naletio na etiopijsku paravojnu jedinicu koja je izvršavala svoja svakodnevna zločinačka djela paljenja, pljačkanja i ubistava u selu koje je optuženo da podržava ONLF. Tim WFP-a je htio brzo da se okrene na putu kako bi pobjegao, ali je etiopijski odred smrti otvorio vatru na njih, ubivši pri tome nekoliko članova tima WFP-a i ranivši ostale. Ranjeni su prebačeni kamionima u lokalni etiopijski garnizon gdje su ubačeni u zatvor.

Etiopljani su odmah izjavili da su “teroristi” ONLF-a iz “zasjede napali” i “ubili” neke članove tima WFP-a, dok su ostale članove uzeli za “taoce”, te da je etiopijska vojska u velikoj potjeri za njima.

Dva dana kasnije su pripadnici ONLF-a izvršili napad na vojnu bazu i zatvor u kojem su držani zarobljeni članovi WFP-a. Pripadnici ONLF-a su tom prilikom oslobodili članove WFP-a, a i druge zatvorenike koji su se u tom trenutku nalazili u zatvoru. Etiopijska vojska je upotrijebila helikoptere u potjeri za pripadnicima ONLF-a i preživjelim osobljem tima WFP-a, ali u tome nije bila uspješna, pa su se bjegunci uspješno dočepali sigurnosti.

ONLF je ubrzo poslao kući oslobođene pripadnike tima WFP-a, nadajući se da će se saznati istina o incidentu i pravim kriminalcima. Međutim, WFP i do dana današnjeg ćuti o detaljima incidenta i nije osudio ubistvo svog osoblja od strane etiopijskog paravojnog odreda smrti. Porodice oslobođenih žive i dalje u područjima pod kontrolom Etiopljana. Veliki broj spaljenih sela i zaklanih porodica su dovoljan razlog za njih da drže svoje jezike za zubima, inače bi i njihove voljene mogla zadesiti ista sudbina. Crveni krst, Ljekari bez granica i skoro sve ostale humanitarne agencije, osim WFP-a, su izbačeni iz Ogadena, pa stoga svijet i ne može da sazna o zločinima izvršenim od strane etiopijske vojske. Kraj priče!

Dok su oko 10 miliona Somalijaca, koji žive u oblasti Ogaden u Etiopiji, žrtve suše i blokade hrane, WFP i dalje ćuti i nastavlja da bude saučesnik u genocidu.

Svjetski program za hranu je anđeo milosti ili anđeo smrti?

Prosudite sami.

Thomas C. Mountain

Izvor: www.countercurrents.org

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz