Glasanje za Šerijat u Somaliji

Popularno na sajtu

Somalijski parlament je jednoglasno izglasao uspostavu Šerijata što mnogi muslimani širom svijeta vide kao dobru vijest – i jeste – jer odražava želju somalijskog naroda da živi po Allahovom zakonu. Međutim, treba naglasiti nekoliko stvari. Prvo, glavni problem u ovome je način na koji je donešena odluka. Za Allahov zakon se ne može glasati! Dati ljudima pravo da biraju da li će se primjenjivati Šerijat ili ne, predstavlja veliku grešku u razumijevanju tewhida.1

Uzvišeni Allah kaže:

“I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.” (An-Nisa, 65)

Prema tome, ljudi ne mogu biti vjernici sve dok se ne pokore Allahovu zakonu i prihvate ga bezuvjetno. Islamska vlada je tu da nametne Šerijat, a ne da ga stavlja na glasanje. Zato, vlada koja izjavljuje da će prihvatiti rezultate glasanja o uspostavi Šerijata, čak i ako se rezultati protive uspostavi Šerijata, je nužno neislamska vlada.2

Drugo, Šerifova vlada koristi govor o primjenjivanju Šerijata da bi uvjerila druge grupe otpora da odlože oružje i pridruže se vladi. Ali, sa šerijatske tačke gledišta, ciljevi džihada u Somaliji nisu još postignuti i zato ove grupe treba da nastave džihad. Da, primjena Šerijata jeste najvažnija od ovih ciljeva, međutim, Šerifova vlada se ne može smatrati valjanom vladom zbog sljedeća tri razloga:

Prvo: Baš kao što su primijenili Šerijat glasanjem, mogu ga i ukloniti glasanjem. Oni ne sprovode Šerijat kao stvar principa već kao volju naroda i zato je Šerifova vlada bliža demokratskoj vladi nego islamskoj.

Drugo: Šerifova vlast još uvijek dozvoljava postojanje stranih okupatorskih trupa Afričke Unije (AU). Džihad u Somaliji se treba nastaviti sve dok i posljednji vojnik Afričke Unije ne napusti zemlju. Bilo kakve snage koje stanu na stranu AU, uključujući i Šerifovu vladu, postaju legitimne mete.

Treće: Šerifova vlada temelji svoje vanjske odnose sa svijetom na nacionalističkoj osnovi umjesto na islamskoj. Podrška dobijena od SAD-a, Europske Unije, Ujedinjenih Nacija, pokazatelj je da je ona (vlada) samo alatka (sredstvo) za realizaciju imperijalističkih interesa Zapada i iskorijenjavanje snažnog džihadskog pokreta u zemlji.

Stoga, iako je dobra vijest za Ummet da će se Šerijat ponovo uspostaviti u Somaliji, ne bi ovo trebao biti razlog za prestanak borbe za uspostavu islamske države i društva i oslobođenje zemlje od uplitanja i korupcije stranih sila.

Napisao: šejh Enwer el-Awlaki

20. april 2009.

Izvor:

 

Fusnote:

1. tewhid (tevhid) – uvjerenje da je jedino Uzvišeni Allah dostojan da mu se robuje (tj. da se obožava). Tri su vrste tewhida:

  • tewhid rububijjeh – izdvajanje (u obožavanju) Allaha, dželle šanuhu, kao Jedinog koji ima moć stvaranja, vladavine i planiranja (održavajnja) u svemiru.
  • tewhid uluhijjeh – izdvajanje Allaha, dželle šanuhu, kao Jedinog zasluženog da Mu se čini ibadet, na taj način što čovjek neće robovati drugom pored Allaha niti mu se približavati kao što robuje Allahu i približava mu se.
  • tewhidul-esmai we siffat – izdvajanje Allaha, dželle šanuhu, po imenima kojima se Sam prozvao i opisao u Svojoj Knjizi, ili jezikom Svoga Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, na taj način što ćemo potvrđivati ono što je On potvrdio a negirati ono što je On negirao, bez iskrivljavanja, pogrešnog interpretiranja, usporedbe i pokušaja zalaženja u kakvoću tih imena i svojstava.

2. ovdje se cilja na somalijsku marionetsku vladu uspostavljenu od strane Amerike i Zapada. S obzirom da nisu mogli obuzdati pokret džihada El-Šebab koji je oslobodio a potom i uspostavio Šerijat u dobom djelu Somalije, kafiri su potegli za drugom taktikom, prividno dozvoljavajući uspostavu Šerijata od strane njihovih slugu (otpadničke somalijske vlade), a sve kako bi oslabili pokret džihada i odvratili ljude od borbe, jer navodno ostvaren je cilj uspostave Šerijata (njihovog).

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz