Video o bičevanju žene u Svatu je bio lažan!

Popularno na sajtu

Svi se sjećamo video snimka o muškarcima koji bičuju djevojku u dolini Svat u Pakistanu. Video je bio kreiran sa ciljem da se ocrne mudžahidi.

Jedan građanin Svata, koji tvrdi da je pripremio ovaj lažni video o bičevanju žene u Svatu, rekao je da je dobio 500 000 rupija1 kako bi to uradio prije pokretanja vojne operacije “Rah-e-Rast” (ovaj video je prethodio napadima pakistanske vojske na pakistanske talibane, op.PV.).


Prije operacije “Rah-e-Rast“, jedna nevladina organizacija je finansirala pripremu lažnog video snimka o bičevanju u kojem su prikazani pripadnici Pakistanskog pokreta talibana (Tehrik-e-Taliban Pakistan, TTP ) kako bičuju jednu ženu. Provincijska vlada i malakandski načelnik Said Muhammed Džavid su naredili istragu i zatražili izvještaj od strane nadležnih institucija.

Nakon uspješne operacije u oblasti Malakanda, službe za sprovedbu zakona su uhapsile djecu koja su bila prikazana na video snimku, dok je jedan građanin Svata uhapšen od strane administracije Kohata. Djeca i čovjek koji je uhapšen otrkrili su da je video bio lažan i da je napravljen na zahtijev jedne islamabadske nevladine organizacije koja je čovjeku dala 500 000 rupija.

Izvori su otkrili da je i djevojka koja je bičevana u videu također uhapšena. Ona je priznala da je dobila 100 000 rupija, dok je po 50 000 rupija dato svakom djetetu „svjedoku“ bičevanja.

Izvori su izjavili da su službe za sprovedbu zakona izdale nalog o hapšenjima optuženih i predložile su akcije protiv nevladine organizacije. Oni su isto rekli da su bezbjednosne službe uhapsile lažne pripadnike TTP-a, koji su bičevali ljude.

Ponedjeljak, 29. mart 2010.

Slijedi video:

 


1. Rupi je valuta u Pakistanu, Indiji, Indoneziji, Šri Lanci, Nepalu i Sejšelima, op.prev.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz