Vlada Libije objavila prekid vatre i pozvala na izbore

Popularno na sajtu

Međunarodno priznata Vlada Libije objavila je prekid vatre u cijeloj državi i pozvala na demilitarizaciju spornog strateškog grada Sirte koji je pod kontrolom rivalskih snaga odmetnutog generala Khalife Haftara.

Vlada sa sjedištem u Tripoliju, koju je priznao UN, također je pozvala na okončanje naftne blokade koju su nametnule Haftarove snage ranije ove godine.

Libijske vlasti pozivaju i na održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u martu.

Poziv na momentalno primirje

Premijer Libije Fayez al-Sarraj naredio je svim vojnim snagama u zemlji prekid vatre i prekid vojnih operacija, prenosi agencija Anadolija.

Vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju navela je kako je za aktivno primirje potrebno da Sirte i Jufra budu demilitarizirane zone u okviru dogovora o uspostavi sigurnosti.

S druge strane, Aguila Saleh, predsjedavajući Parlamenta koji podržava Khalifu Haftara, pozvao je sve strane na momentalno primirje.

Istakao je da će primirjem Sirte postati privremeno mjesto za novo Predsjedničko vijeće koje će osiguravati policijske snage iz različitih regija u zemlji.

Svrgavanje Gaddafija

Libija je u haosu otkako je u ustanku 2011. godine, koji je podržao NATO, svrgnut dugogodišnji diktator Muammar Gaddafi, koji je kasnije ubijen. Od tada je država podijeljena između suprotstavljenih administracija na istoku i zapadu, od kojih svaka ima podršku oružanih grupa i pojedinih stranih vlada.

Istočne snage vojnog komandanta Haftara pokrenule su ofanzivu u aprilu 2019. godine kako bi pokušale osvojiti prijestolnicu Tripoli. No, njegova kampanja je propala u junu kada su snage bliske Tripoliju, uz podršku Turske, preovladale i prognale Haftarove snage izvan predgrađa Tripolija i drugih gradova na zapadu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz