Zelimhan Jandarbijev: Heroj koji je ponizio ruskog predsjednika i podučio ummet ponosu (VIDEO)

Popularno na sajtu

Rođen je 1952. godine u tadašnjem sovjetskom Kazahstanu, u egzilu. Tokom ovih godina značajan dio muslimanskih kavkaskih naroda bio je prognan u Aziju. Porodica Jandarbijev također je bila među protjeranim.

Politička borba

Osnovno obrazovanje iz književnosti stekao je u Čečeniji i Moskvi. Tokom ovih godina, zanimajući se za politiku i književnost, Jandarbijev je pisao knjige.

U narednim godinama svog života, više se fokusirao na politiku i borbu pokreta za nezavisnost Čečenije.

U vrijeme kada se Sovjetski Savez trebao raspasti i pojavile su se mogućnosti nezavisnosti država unutar Saveza, 1989. godine osnovao je Uniju, čiji je cilj bio okupiti kavkaske narode oko ideje neovisnosti od Rusije.

Čečenska Republika Ičkerija

Kako je pokret za nezavisnost Čečenije rastao, u novembru 1990. imenovan je potpredsjednikom Čečenskog nacionalnog kongresa kojim je predsjedavao Džohar (Dževher) Dudajev. Bio je potpredsjednik buduće Čečenske Republike Ičkerije.

Tokom rata nastavio je sa svojim dužnostima u Čečeniji.

Nakon što je Rusija 1996. godine ubila Džohara Dudajeva, postao je predsjednik Čečenske Republike Ičkerije. Potpisao je ugovor u Hasavjurtu s Rusijom i Prvi čečenski rat (1994-1996) je završen s povlačenjem Rusije koja je priznala poraz.

Jandarbijev, poznat po svojoj bliskosti s islamskim skupinama i stranim arapskim borcima u Čečeniji, zaostao je za Aslanom Mashadovim na predsjedničkim izborima 1997. godine.

Tokom Drugog čečenskog rata (1999-2000) putovao je u Afganistan, Pakistan i zaljevske zemlje kako bi pronašao podršku za Čečeniju. Dobio je službenu podršku Afganistana kojeg je tada držala talibanska vlada. Kada je Rusija zauzela Čečeniju 1999-2000. godine, Jandarbijev se nastanio u Kataru kako bi nastavio svoje aktivnosti.

13. februara 2004. godine Zelimhan Jandarbijev je ubijen u terorističkom napadu kada je eksplodirala auto bomba u Dohi, glavnom gradu Katara.

Rusija je stajala iza napada. Ruski zvaničnici koji su planirali i organizirali napad uhapšeni su u Kataru. Katar ih je kukavički isporučio Rusiji.

U video prilogu ispod pogledajte kako je Zelimhan Jandarbijev primorao ruskog predsjednika Borisa Jeljcina da ustane sa počasnog mjesta (začelja) pregovaračkog stola u toku pregovora sa Rusima. Jandarbijev je odbio da uopšte pregovara sa Jeljcinom o uvjetima ruske kapitulacije sve dok se Jeljcin nije pomjerio sa začelja.

Bila je to lekcija kojom je Zelimhan Jandarbijev podučio ummet ponosu u vrijeme kada je ummet bio na vrhuncu poniženja.

Ummet Press / PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz