Židovi pokrenuli masovne napade na Gazu: Ubijeno 20 Palestinaca, među njima 9 djece

Popularno na sajtu

Kabinet sigurnosti Izraela odobrio je masovna zračna bombardiranja Gaze, prenosi Anadolu Agency (AA).

List “Yedioth Ahronoth“ javlja da je izraelski ministar odbrane Benny Gantz proglasio vanredno stanje u zoni od 80 kilometara oko blokirane palestinske enklave Gaze.

To daje ovlasti izraelskim snagama sigurnosti za zabrane sve vrste okupljanja i evakuira mještane iz tog pojasa.

Izraelski javni emiter KAN javlja kako je izraelska vojska večeras uputila prijetnju palestinskom pokretu Hamasu da će oštro odgovoriti na raketne napade iz Gaze i da ti odgovori neće trajati minutama, već danima.

Izraelska vojska je naredila da zatvaranje škola u pojasu oko Gaze.

Izraelski bombarderi večeras su izveli prve zračne udare na Gazu.

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je bilans smrtno stradalih u Gazi povećan na najmanje 20 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi kako je među 20 šehida koji su položili živote bilo i najmanje devetoro djece, a da je ranjeno još najmanje 65 osoba.

Ranije je palestinsko ministarstvo saopćilo da je u eksploziji u Gazi život izgubilo najmanje devet osoba, među kojima i troje djece.

S druge strane, izraelska vojska je saopćila da izvodi žestoke zračne napade na Gazu i to kao odgovor na raketne napade koji su prethodno iz Gaze izvedeni ka izraelskim gradovima.

Palestinske grupe otpora su ispalile najmanje 40 raketnih projektila ka Jerusalemu, Ashkelonu, Sderotu i izraelskim naseljima oko Gaze.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da je u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu Al-Akse danas ranjeno najmanje 305 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.

(Agencije)

Još članaka o židovskom terorizmu pročitajte ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: