Jemen: AKAP porazio adenske seperatiste koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati

Popularno na sajtu

AQAP (El-Kaida na Arapskom poluotoku) osigurao je sektor ”Ataq” odnosno područje oko istoimenog grada s oko 40.000 stanovnika, te ga povezao s naseljem Al-Mahfad, u pokrajini Shabwah, objavili su jemenski mediji.

Izvori javljaju da je AQAP porazio snage ”Južnog vijeća” odnosno adenske južnjačke seperatiste koje podržavaju, finansiraju, obučavaju i naoružavaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Korisnici twittera bliski AQAP-u objavili su kratak amaterski videosnimak na kojem se pripadnici organizacije hvale kako su uništili Emiratski konvoj, te se vidi kako konfiskuju naoružanje i municiju koju su pronašli.

Ahmed Bin Fareed, predstavnik ”Južnog vijeća” pri Evropskoj Uniji osudio je zasjedu AQAP-a i pogibiju južnjačkih vojnika. ”Južno prijelazno vijeće” i vlada pro-saudijskog jemenskog predsjednika Mensura Hadija međusobno se optužuju i prebacuju odgovornost jedni na druge.

Fareed je optužio jemensku vladu jer nije seperatistima poslala vojnu ispomoć tokom borbi s borcima AQAP-a.

Inače, grad Mukallu, bivšu prijestolnicu AQAP-a, sada kontrolišu upravo južnjačke snage. AQAP je u posljednje vrijeme poseban fokus stavio na smanjenje Emiraćanskog utjecaja u Jemenu a kao dio priprema za povratak u Ataq, Azzan i Hadžr.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz