Afganistan: Nekoliko otpadnika ubijeno u Džalalabadu nakon što su skinuli islamsku zastavu u gradu

Popularno na sajtu

Najmanje dva otpadnika su ubijena u Džalalabadu (Jalalabadu) u metežu koji je nastao nakon što je grupa ljudi skinula islamsku zastavu na trgu i zamijenila je nacionalističkom zastavom.

Globalni mediji nepravedno izvještavaju da je do nemira i žrtava došlo kada su se neki stanovnici usprotivili zamjeni nacionalističke afganistanske zastave islamskom.

Neki islamofobni i fašistički mediji idu dalje u napadima na talibane i izvještavaju da su talibani pucali u miroljubive demonstrante zbog toga što su nosili nacionalnu zastavu.

Zapravo, grupa otpadnika je skinula postojeću islamsku zastavu koju su digli talibani, nakon čega je uslijedio nered i pucnjava u kojoj su ubijeni otpadnici. 

Dio događaja pred pucnjavu možete vidjeti na video snimku ispod, gdje murtedi uz ovacije skidaju islamsku zastavu i uzdižu nacionalističku zastavu.

 

Ovaj događaj jasno pokazuje ko su oni koji se protive talibanima, te da su u najvećem broju slučajeva radi o ljudima koji mrze islam i vladavinu Allahovog zakona, a ne “siroti ljudi” koji se tobože plaše od “zuluma talibana”, kako nam to globalni mediji serviraju.

Savjetujemo muslimane da ne nasjedaju na širokorasprostranjenu globalnu propagandu protiv talibana, koju na žalost šire i pojedini muslimani koji su žrtve te propagande. Ovi mediji, u ogromnom broju slučajeva ili šire lažne vijesti o talibanima ili iskrivljuju postojeće događaje na način da ocrne talibane.

U međuvremenu su avioni sa stotinama evakuiranih osoba iz Kabula stigli u srijedu u Veliku Britaniju i Njemačku, u vrijeme kada zapadne države pojačavaju napore na evakuaciji, a talibani obećavaju prava žena, medijske slobode i amnestiju za državne uposlenike u Afganistanu.

Sjedinjene Američke Države navode kako su američki vojni avioni do sada prebacili 3.200 osoba iz Kabula, od čega 1.100 u utorak.

U Kabulu su talibani u utorak ponudili pomirljivi ton na njihovoj prvoj konferenciji za novinare nakon munjevitog zauzimanja afganistanske prijestolnice u nedjelju.

Obećali su poštivati prava žena “u okviru islama“ te izrazili želju za mirnim odnosima s drugim državama.

“Ne želimo ni unutrašnje, ni vanjske neprijatelje“, rekao je glavni glasnogovornik oružane grupe Zabihullah Mujahid.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: