Ko bježi iz Afganistana, a ko u Afganistan: Izbjeglice iz Pakistana vraćaju se u Afganistan i slave dolazak talibana (video)

Popularno na sajtu

Zadnjih dana globalni mediji konstantno prikazuju scene sa aerodroma u Kabulu gdje “siroti afganistanski narod” glavom bez obzira bježi od “zlih” talibana. Međutim, situacija je u stvarnosti drastično drugačija.Talibani su javno obznanili amnestiju, tj. da se neće svetiti pripadnicima marionetske policije i vojske koji su radili za američke i Nato snage. Iako nije zabilježen niti jedan slučaj odmazde u Kabulu, neki Afganistanci, ipak, bježe od talibana glavom bez obzira.

Scena sa aerodroma u Kabulu
Scena sa aerodroma u Kabulu, nakon što su talibani ušli u Kabul

Prema aktivistima, veliki broj onih koje su snimile kamere na aerodromu u Kabulu su pripadnici zloglasnih marionetskih milicija koji su činili zlodjela diljem Afganistana, te ne vjeruju da se amnestija talibana odnosi na njih ili pak ne vjeruju talibanima da će ih poštedjeti odgovornosti. Zbog toga, grčevito pokušavaju da pobjegnu iz zemlje.

Također, globalni mediji sa izuzetkom vrlo malo njih, skoro da uopšte ne prikazuju stvarnu sliku na terenu, a ona je da se mnogi izbjegli Afganistanci vraćaju u Afganistan, jer se osjećaju sigurnim pod vlašću talibana.

Al Jazeerin repoter Kamal Hyer, koji izvještava sa glavnog graničnog prijelaza između Afganistana i Pakistana u Torhamu javlja o povratku mnogih afganistanskih izbjeglica i da su mnogi Afganistanci u tom dijelu zemlje veseli i ushićeni povratkom talibana na vlast.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: