Vesvese i sumnje u namazu

Objavljeno / ažurirano:

PITANJE: Puno puta sumnjam u broj rekata, i pored toga što učim naglas kako bih imala na umu ono što učim. Međutim, nakon što završim namaz, meni se javlja sumnja i učini mi se kao da sam zaboravila jedan rekat, sedždu ili sjedenje. I pored toga što veoma nastojim da odstranim sumnje, to nastojanje je beskorisno. Molim Vas, stoga, da me uputite na ono što trebam učiniti, a situacija je onakva kako je spomenuto. Da li sam dužna ponoviti namaz kada mi se pojave sumnje? Da li postoji neka dova koju bih proučila pri stupanju u namaz, a kojom bih odstranila sumnje?

ODGOVOR: Ti si dužna da budeš oprezna u pogledu tih vesvesa, da se protiv njih boriš i da što više možeš tražiš od Allaha zaštitu od prokletog šejtana, jer Uzvišeni Allah kaže:

“Reci: ‘Tražim zaštitu Gospodara ljudi, Vladara ljudi, Boga ljudi, od zla šejtana napasnika.” (En-Nas, 1-4)

I kaže Uzvišeni:

“A ako šejtan pokuša da te na zlo navede, ti potraži utočište u Allaha, On uistinu sve čuje i zna.” (El-A'raf, 200)

Ako uzmeš abdest i obaviš namaz, pa tek tada (nakon namaza, op.PV) ti se pojave sumnje, ignoriši to i nemoj se na to obazirati i smatraj da su abdest i namaz valjani. Ako ti se sumnje pojave u toku namaza, kao da li si klanjala tri ili četiri rekata, ti smatraj da si klanjala tri rekata i dovrši namaz, tim što ćeš učiniti sehvi-sedždu. To je zato što je Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we sellem, naredio onima kojima se desi ovakav propust (previd, zaborav), da urade kako je spomenuto.

Neka nas i tebe Allah zaštiti od šejtana.

Šejh Ibn-Baz

Iz knjige “Fetava el-mere”
Priprema: Put vjernika

Novo na sajtu

video

Preminuo bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi

Bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je nakon što se pojavio na sudu, objavili su državni mediji. Državna televizija izvijestila je da je Mursiju pozlilo nakon...

Preporučeni sadržaj

Kuran

Najlakša metoda učenja Kur'ana?

02Zahvala pripada samo Allahu, subhanehu ve teala, neka je salavat i selam na našeg Poslanika, salalahu alejhi ve selem, njegovu porodicu i sve njegove...

Islamske teme