Ekskluzivno: Talibani srušili američki strateški bombarder B-52 u Helmandu

Popularno na sajtu

Snage talibanskog Islamskog Emirata danas su uspjele oboriti skupocjeni američki strateški bombarder B-52 u distriktu Washer, u blizini kampa ”Bastion”, u pokrajini Helmand.

Avion je pogođen projektilom a prema nekim izvorima uslijed rafalne paljbe iz protuzračnog topa u trenutku dok je uzlijetao iz zračne baze Shawrab u pokrajini Helmand na jugu Afganistana.

Talibanski izvori navode da se još uvijek može vidjeti dim na mjestu pada aviona. Niamatullah Sabiq, talibanski novinar iz Kandahara, ističe kako je sva posada aviona stradala te kako će sve pojedinosti biti uskoro objavljene.

“Mudžahidi Islamskog Emirata ciljali su teškim oružjem bombarder B-52 danas ujutro u području Lara u okrugu Washir, u pokrajini Helmand. Bombarder je pao i sva njegova posada je ubijena dok se dim još uvijek diže s mjesta nesreće”, rekao je zvaničnik talibana Qarri Muhammed Yusuf Ahmadi.

Lokalni komandant talibana u Helmandu potvrdio je obaranje američkog aviona.

Lokalni stanovnici rekli su kako su američke zračne snage žestoko granatirale ulupinu aviona jer su talibani pokušali doći do tijela posade.

Talibanski aktivist Zulmi Afghani opisao je kako su talibani oborili avion. Naime, budući da talibani ne posjeduju protuzračno naoružanje koje bi moglo dosegnuti neprijateljske avione talibanski borci se povremeno približe zračnim bazama u Kandaharu i Helmandu odakle čekaju slijetanje ili uzlijetanje nekog aviona.

Boeing B-52 Stratofortress je Američki strateški bombarder velikog dometa. Avion pokreće osam Pratt & Whitney turbo-ventilatorska motora od 76 kN svaki. U usporedbi s ostalim bombarderima u svojoj kategoriji, B-52 ima veći domet i može ponijeti najveći teret. B-52 se u Američkom ratnom zrakoplovstvu koristi od 1955., a zahvaljujući svojim superiornim performansama na visokim podzvučnim brzinama, te relativno niskim troškovima održavanja ovaj bombarder je ostao u uporabi iako su s vremenom čak tri nova bombardera projektirana kao njegova zamjena. Pojedinačna cijena aviona danas košta 104 miliona dolara.

Američka vojska posjeduje oko 70 ovih aviona i većina se nalazi u SAD-u ali je nekoliko razmješteno u Afganistanu.

Američka vojska još uvijek nije potvrdila niti negirala najnovije tvrdnje talibana.

Važno je napomenuti kako su talibani prije nekoliko dana pokrenuli dugo pripremanu proljetnu ofanzivu te su za svega par dana zauzeli najmanje 6 naseljenih distrikta i nekoliko stotina sela. Talibani su preuzeli više desetaka punktova te su onesposobili 4 neprijateljske vojne baze diljem države.

Ruski izaslanik u Afganistanu je u februaru izjavio kako talibani nadziru preko pola te relativno velike azijske države.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz