WHO: U sukobima u Libiji poginulo najmanje 47 osoba

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 47 osoba poginulo je, a 181 je povrijeđena u posljednja tri dana u sukobima u Libiji, saopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošlog četvrtka Khalifa Haftar, vojni zapovjednik sa sjedištem u istočnoj Libiji, pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Međutim, nakon početnih uspjeha kampanja je u ponedjeljak izgubila zamah.

Tarik Jašarević, portparol WHO-a, u utorak je rekao da su među poginulima i dva ljekara koja su željela pomoći teško ranjenim ljudima.

Naglasio je da su napadi na zdravstvene ustanove i zaposlenike kršenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, prenijela je Anadolija.

U pritvorskim centrima 5.700 izbjeglica

Babor Baloch, glasnogovornik visokog komesara za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR), izjavio je da je u zvaničnim pritvorskim centrima u Libiji 5.700 izbjeglica i ilegalnih migranata.

Dodao je da taj broj može porasti kad se uzmu u obzir oni koji su zadržani u nezvaničnim pritvorskim centrima.

Libija je opterećena previranjima još od 2011, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržava UN.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

Hadž

O vojsci koja će krenuti u pohod na Kabu

Od majke vjernika Ummu Abdillah Aiše, neka je Allah zadovoljan njome, prenosi se da je rekla: “Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: 'Jedna...

Preporučeni sadržaj

dzamijavideo

Čudo ezana – islamskog poziva na molitvu

Sa imenom Allaha,  Milostivog,  Samilosnog! Ezan je prvi poziv na molitvu. Ezan se uči (izgovara) glasnim, ugodnim i melodičnim glasom koji kazuje vjernicima da je...

Islamske teme