WHO: U sukobima u Libiji poginulo najmanje 47 osoba

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 47 osoba poginulo je, a 181 je povrijeđena u posljednja tri dana u sukobima u Libiji, saopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošlog četvrtka Khalifa Haftar, vojni zapovjednik sa sjedištem u istočnoj Libiji, pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Međutim, nakon početnih uspjeha kampanja je u ponedjeljak izgubila zamah.

Tarik Jašarević, portparol WHO-a, u utorak je rekao da su među poginulima i dva ljekara koja su željela pomoći teško ranjenim ljudima.

Naglasio je da su napadi na zdravstvene ustanove i zaposlenike kršenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, prenijela je Anadolija.

U pritvorskim centrima 5.700 izbjeglica

Babor Baloch, glasnogovornik visokog komesara za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR), izjavio je da je u zvaničnim pritvorskim centrima u Libiji 5.700 izbjeglica i ilegalnih migranata.

Dodao je da taj broj može porasti kad se uzmu u obzir oni koji su zadržani u nezvaničnim pritvorskim centrima.

Libija je opterećena previranjima još od 2011, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržava UN.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Muslimanka

Žena muslimanka uvažava učinjeno joj dobro i zahvaljuje na njemu

Jedna od moralnih osobina iskrene žene muslimanke jeste i to da je čestita, da poštuje učinjeno joj dobro i da zahvaljuje na njemu onoj...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

Afganistan-unisteno-vozilo

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s...

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Islamske teme