Afganistanska vojska u rasulu, talibani pregazili ključnu vojnu bazu u Kandaharu

Objavljeno / ažurirano:

Ključna baza afganistanske marionetske vojske pod imenom Wana b/w Shorabak u pokrajini Kandahar sinoć je bila izložena silovitom napadu talibanskih elitnih jedinica.

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid navodi kako je u uspješnoj operaciji ubijeno 39 afganistanskih vojnika i militanata među kojima se nalazi i 4 zapovjednika (Akherullah, Mera Jan, Taj Muhammad i Abdul Samad).

Zebihullah Mudžahid ističe da je zarobljeno i 8 vojnika te da je uništeno 5 američkih vojnih vozila ”Humvee”. Nekoliko vozila i tona municije je zaplijenjeno.

Također, talibani su napali lokalne pro-američke snage u četvrti Sang Atash u Badghisu. Uslijed napada poginulo je 16 vojnika, 12 je ozlijeđeno dok je 13 zarobljeno. Talibanski borci zaplijenili su i 3 oklopna vozila te nekoliko komada teške artiljerije, potvrdio je Zebihullah Mudžahid.

Važno ja napomenuti kako je ovo treća vojna baza koju su talibani napali tokom samo jedne sedmice. Jučer su talibani napali zračnu bazu Baghram – najveću američku vojnu bazu u Afganistanu. Uslijed napada ubijeno je i ranjeno 10 američkih vojnika, a samo tri dana ranije talibani su preuzeli kompletan strateški distrikt Murghab u pokrajini Baghdis.

Afganistanska vojska je paralizirana u većem dijelu države i nije u stanju da se odupre talibanima uprkos velikoj pomoći Sjedinjenih Američkih Država i NATO alijanse. Ranije je objavljeno kako su talibanu sakupili dovoljno snage da konačno krenu na velike gradove, no navodno prvo žele onemogućiti neprijateljske vitalne centre te preuzeti autoputeve i granicu sa susjednim državama.

Talibani nadziru preko pola Afganistana i konstantno se šire.

Izvor: Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme