Libijski izvor: S. Arabija finansirala Haftarov napad na Tripoli

Haftar je posjetio Rijad nekoliko dana uoči napada na Tripoli gdje se sastao sa kraljem Salmanom i njegovim nasljednikom.

Popularno na sajtu

Izvor iz Libijskog predsjedničkog vijeća, koje ima potporu Ujedinjenih naroda, saopćio je da je vojna kampanja umirovljenog generala Khalife Haftara na Tripoli bila pod uputama i koordinacijom Saudijske Arabije, i da je Rijad pružio Haftaru veliku finansijsku podršku za provedbu ove vojne operacije.

Haftar je posjetio Rijad nekoliko dana uoči napada na libijsku prijestolnicu gdje se u palači Al Yamamah sastao sa kraljem Salmanom i njegovim nasljednikom. Također se susreo sa brojnim saudijskim zvaničnicima, među kojima i ministrom unutrašnjih poslova Saudijske Arabije i šefom obavještajne službe.

Posmatrači dešavanja smatraju da je ova posjeta pokazatelj Haftarovih nastojanja do dobije odobrenje od Rijada za svoje vojne poteze, pored blagoslova Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i zapadnih zemalja poput Francuske i Rusije.

S druge strane, službeni vladin izvor otkrio je za Al Jazeeru da je Fayez al-Sarraj, predsjednik Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije, uputio snažan protest Beatrice de Helene, francuskoj ambasadorici u Libiji, zbog podržavajućeg stava Pariza prema Haftaru, koji je prije nekoliko dana pokrenuo ofanzivu na glavni libijski grad Tripoli.

Pomenuti izvor navodi kako je Al-Sarraj tražio od ambasadorice da njegov protest službeno prenese francuskoj Vladi i predsjedniku Emmanuelu Macronu.

S druge strane, Al-Sarraj je izjavio kako je iznenađen time što su Haftarove snage pokrenule vojnu akciju prema Tripoliju u vrijeme kada se političko rješenje u Libiji počelo nazirati, što je opisao kao zabijanje noža u leđa.

Al-Sarraj je dodao da Haftar “šalje narod Libije u nepoznatu sudbinu i da podriva napore za rješavanje krize i dovodi do daljeg krvoprolića”.

Stradanje i evakuacije

Jedan civil je smrtno stradao kada je granata pogodila njegov dom južno od glavnog libijskog grada uslijed žestokih borbi koje se vode između Haftarovih boraca i snaga Vlade nacionalnog jedinstva.

Libijski TV kanal Al Ahrar prenosi da je kontingent američkih trupa koje podržavaju snage AFRICOM-a, Komande Sjedinjenih Američkih Država za Afriku, privremeno povučen iz Libije zbog sigurnosnih uvjeta na terenu, bez navođenja više detalja.

Fathi Bashagha, ministar vanjskih poslova Libije, potvrdio je da su vladine snage preuzele kontrolu nad aerodromom Tripoli (stari aerodrom) odakle su uspjele protjerati snage pod komandom Khalife Haftara.

Bashagha dodaje da su vladine snage napredovale na svim borbenim zonama južno od glavnog grada.

Abd al-Baset Marwan, brigadir iz Tripolija, izjavio je za Al Jazeeru da snage Vlade nacionalnog jedinstva napreduju u oblastima Wadi Rabia, Qasr bin Ghashir i Al-Hira, te nanose poraz Haftarovim snagama.

Nasuprot tome, general Ahmad al-Masmari, glasnogovornik Haftarovih snaga, izjavio je da Haftarove snage još uvijek u potpunosti kontroliraju aerodrom Tripoli.

Prema riječima Al-Mismarija, tokom borbi koje se vode u blizini Tripolija poginulo je 14 Haftarovih boraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz