Američki kongresmen poziva na genocid nad Palestincima u Gazi: ‘Moramo ih sve pobiti’

Popularno na sajtu

Američki kongresmen Andy Ogles pozvao je na genocid nad Palestincima u Gazi nakon što su ga aktivisti upitali o odgovornosti Sjedinjenih Američkih Država za ubijanje hiljada palestinske djece.

U srijedu se na društvenim mrežama pojavio videosnimak koji prikazuje Oglesa, republikanskog zastupnika za 5. okrug Tennesseeja, okruženog grupom aktivista. Jedna od aktivistica ga je upitala o snimcima djece u Gazi, čija su tijela raskomadana bombama. Kritizirala je Sjedinjene Američke Države jer podržavaju činjenje tih pokolja novcem poreznih obveznika.

Ogles joj je na to odgovorio, nastavljajući hodati: “Mislim da ih trebamo sve pobiti… ako ćeš se tako osjećati bolje”, a onda je ponovio riječi: “Sve njih”.

Pozivi na ubijanja i prisilna raseljavanja

Aktivisti su na društvenim mrežama osudili ove izjave, a neki od njih tražili su da se Ogles odmah uhapsi pod optužbom za poticanje na genocid. Ovo nije prvi put da američki političari i zastupnici pozivaju na ubijanje ili uništavanje u Gazi ili na raseljavanje Palestinaca izvan Pojasa.

Prije dvije sedmice se pojavio videosnimak na kojem republikanski član Zastupničkog doma Brian Mast odgovara na pitanja grupe aktivistkinja o odgovornosti Sjedinjenih Američkih Država za ubijanje nevine djece u Gazi i uništavanje tamošnje infrastrukture. Mast je rekao da ima još toga što treba biti uništeno i bit će uništeno.

Prije toga, kandidatkinja za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore Nikki Haley pozvala je na raseljavanje stanovnika Gaze u druge zemlje, tvrdeći da su pristalice Hamasa.

Važno je napomenuti da su većina poginulih i ranjenih u izraelskom ratu u Gazi žene i djeca. Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze objavilo je u srijedu da je broj ubijenih porastao na 29.313, dok je broj povrijeđenih dostigao 69.333.

Od samog početka rata u oktobru prošle godine, Sjedinjene Američke Države odbijaju pozvati Izrael na prekid vatre i nastavljaju ga snabdijevati hiljadama tona oružja zračnim mostom.

Washington je u utorak treći put iskoristio pravo na veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi spriječio usvajanje rezolucije koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz