Američki zvaničnici upozoravaju: Sukob sa Iranom može eskalirati u nuklearni rat

Američki zvaničnici upozoravaju da bi sukob između Washingtona i Teherana mogao eskalirati u nuklearni rat.

Popularno na sajtu

Četvorica visokih američkih vojnih zvaničnika upozorila su da bi šestomjesečni sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Irana mogao eskalirati u nuklearni rat, pogotovo uz prisustvo američkog predsjednika Donalda Trumpa i činjenicu da njegova država posjeduje novo nuklearno oružje.

U opširnom analitičkom članku objavljenom u američkom magazinu Newsweek William Arkin piše da SAD svake godine krajem oktobra provodi nuklearnu vojnu vježbu, a da je deset dana prije nego što je Trump izabran za predsjednika u vojnoj vježbi simuliran scenarij nuklearnog napada na Iran.

Arkin, koji je napisao nekoliko knjiga o nuklearnom oružju, objašnjava da se ta vježba zasniva na scenariju u kojem Teheran potopi američki nosač aviona i koristi hemijsko oružje protiv američkih marinaca, što zapovjednika tih snaga na Bliskom istoku navodi da traži nuklearni napad na Iran.

Manevri i scenariji

Nakon tog zahtjeva polijeću dva američka bombardera B-2 Spirit (Duh) naoružana po jednom nuklearnom bombom, i to u vrijeme kad američki predsjednik razmatra odluku o napadu na Iran nuklearnim oružjem.

Admiral Cecil D. Haney, tadašnji zapovjednik američke Strateške komande (STRATCOM), kaže da su godišnje vojne vježbe kojima se simulira nuklearni udar na Iran “test naših snaga kroz niz zahtjevnih scenarija, čime se potvrđuju sigurnost, zaštita, efikasnost i spremnost strateškog odvraćanja”.

Newsweek piše da Amerika ima novo nuklearno oružje, nazvano W76-2, dodajući da njegovo razmještanje povećava rizik od mogućnosti da ga Trump upotrijebi protiv Irana, bez obzira na to što ne postoje izričite najave za to.

Američki vojni izvori koji su direktno uključeni u planiranje nuklearnog rata kažu da nije bilo formalnih promjena u ratnim planovima vezano za Iran u vrijeme Trumpove administracije, ali da razmještanje onoga što je, kako kažu, “upotrebljivije” oružje, mijenja scenarije za nuklearni rat.

Nove bojeve glave

Vraćajući se na upozorenje četvorice vojnih zvaničnika, Arkin u tekstu navodi da je svaki od njih rekao da je razmještanje novih nuklearnih bojevih glava za raketu “Trident II” izričito namijenjeno tome da prijetnju nuklearnim napadom na Iran učine vjerodostojnijom.

Tvrde da bi nova nuklearna sposobnost kojom raspolaže Amerika trebala potaći Teheran da se zaustavi i dobro promisli prije bilo kakvog većeg napada na Ameriku ili njene snage.

Međutim, njih četvorica dodaju, vrlo nevoljko, da postoji jedan faktor koji utječe na odluku o nuklearnom udaru, a to je karakter Donalda Trumpa.

Arkin napominje da SAD ima “prikladno prilagođeno” novo malo nuklearno oružje, koje je moguće prenijeti balističkim raketama, bez potrebe za bombarderima.

Grom i frustracija

Vojna vježba “Global Thunder” pokazuje da bombarderima treba 11 sati da se iz vojne baze u Missouriju prebace do Irana ili Sjeverne Koreje.

S druge strane, raketi treba 30 minuta, a ako su lansirane iz američke podmornice, onda to može trajati samo 10–15 minuta.

“Budući da su trenutni planovi za nuklearni rat napisani, upotreba takvog oružja mogla bi biti opravdana, poput onoga što se dogodilo u slučaju Hiroshime za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao iznenadni prasak groma koji će spriječiti širi i teoretski destruktivniji rat”, kazao je Arkin.

Prema Arkinovim riječima, SAD nije imao tu nuklearnu sposobnost prije godinu.

Riječ je o posebno dizajniranom oružju, koje bi se moglo koristiti i preventivno, izrazivši nadu da ta opcija nikad neće biti ponuđena.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz