Amerikanci ih bili zatvorili u Gvantanamo, a danas moraju pregovarati s njima

Popularno na sajtu

Kad su Sjedinjene Države izvršile invaziju na Afganistan 2001. godine i srušile talibansku islamsku vladu, čak i oni koji su se predali tretirani su kao teroristi: vezani lisicama i u vrećama otpremljeni su u zloglasni američki logor u zaljevu Gvantanamo na Kubi.

Sada, u nevjerovatnom preokretu na terenu odnosno krahu sveobuhvatnog američkog angažmana i rapidnom rastu talibanske snage koji kontrolišu preko pola države, petorica talibana, bivših zatvorenika u Gvantanamu, sjede preko puta svojih otmičara i raspravljaju o uvjetima američkog povlačenja iz Afganistana.

Za vrijeme našeg boravka u Gvantanamu s nama je bio osjećaj da smo tamo došli nepravedno i da ćemo biti oslobođeni“, rekao je jedan od bivših zatočenika, Mullah Khairullah Khairkhwa. “Ali nikad mi nije palo na pamet da ćemo jednog dana biti s njima na pregovorima, da ću ja sjediti s jedne strane a oni s druge strane.”

Posljednjih mjeseci, dok su talibani pregovarali s Amerikancima o povlačenju iz Afganistana, talibansko vodstvo dalo je političku prednost svojim ljudima koji su bili zatočenici. Svaki dan tijekom novog kruga razgovora u Dohi, Kataru, petorica talibana sjedila su licem u lice s američkim diplomatima i generalima.

Kojeg li poniženja za Ameriku, proglasila ih teroristima i nacionalnom prijetnjom a danas s njima pregovara o završetku svog najdužeg rata u historiji.

Petorica bivših zatočenika iz Gvantanama imala su različite uloge tijekom talibanske vlade. Mullah Khairkhwa služio je kao guverner i vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova. Abdul Haq Wasiq bio je zamjenik ministra obavještajnih poslova.

U talibanskoj pregovaračkoj delegaciji nalazi se i ”strašni” Fazel Mazloom, prvi talibanski zapovjednik koji je bio na čelu vojske.Mula Khairkhwa, prema dokumentima iz Gvantanama, bio je optužen za blisku suradnju s ljudima Osame bin Ladena. Na raspravama je odbacio ove optužbe.

Međutim, uloge su se zamijenile, talibani koji su nekada optuživani da su opresivni konzervativni režim koji građanima uskraćuje osnovna prava danas su legitimna vojna i politička strana u Afganistanu.

Zbog aktuelnih pregovora Ujedinjene nacije skinule su nekoliko vodećih talibanskih ljudi s svoje liste terorista.

Izvor: The New York Times / UmmetPRess

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz