SAD odgovorio Rusiji raspoređivanjem nosača aviona u Mediteranu

Popularno na sajtu

Sjedinjene Američke Države neće zastrašiti nikakvi potencijalni protivnici i mi ćemo se, kao Amerikanci, boriti za svoje interese, kao i interese saveznika širom svijeta”, izjavio je admiral James Foggo, komandant američkih mornaričkih snaga u Evropi i Africi.

On je to rekao povodom raspoređivanja dva nosača aviona u Sredozemnom moru, kao odgovor na pojačanu aktivnost ruskih snaga na granicama NATO područja, prenosi Tanjug.

Prvi put od 2016. godine SAD raspoređuju dva nosača aviona klase Nimitz, pokazujući Moskvi da SAD ni na koji način neće ustuknuti u ovom važnom geopolitičkom području.

CNN je dobio ekskluzivan pristup operacijama nosača aviona, koje služe za poboljšanje koordinacije između dvaju grupa, koje se sastoje od nekoliko brodova i do 120 aviona.

Tipična grupa nosača aviona sastoji se od nosača aviona, krstarica s navođenim raketama, dva razarača vođenih projektila, napadačke podmornice i broda za snabdijevanje za logističku podršku.

‘Diplomatije koja krstari Mediteranom’

Ta koordinacija je izuzetno važna, jer sile poput Rusije i Kine sve više dovode u pitanje američku vojnu dominaciju u svijetu, izjavio je kontraadmiral John Wade, zapovjednik Grupe 12, koji uključuje nosač “USS Abraham Lincoln”.

“Naše rukovodstvo je naložilo da naša mornarica postane smrtonosnija i taktički sposobnija. Ovo je veoma važno u eri konkurencije u kojoj se nalazimo”, dodao je on.

Jon Huntsman, američki ambasador u Rusiji, nazvao je nosače aviona plutajućom američkom diplomatijom.

“Kada imate 200.000 tona diplomatije koja krstari Mediteranom – to je ono što ja zovem diplomatija, to je diplomatija koja se kreće naprijed – ništa drugo ne treba reći”, izjavio je on.

“Imate sve povjerenje koje vam je potrebno da sjednete i pokušate pronaći rešenja za probleme koji nas već godinama dijele.”

Rusija sve više angažira svoje snage na mnogim mjestima gdje ima diplomatske sukobe sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U Siriji Moskva održava veliko vojno prisustvo i blizu je potpisivanja dugoročnog zakupa za luku Tartus, gdje se njene pomorske snage već nalaze.

Ruska mornarica je značajno unaprijedila luku Sevastopolj na Krimu i tamo je rasporedila nove brodove i unaprijedila podmornice.

‘NATO i dalje najjača organizacija’

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici kažu da Rusija postaje sve hrabrija i pojačava svoje prisustvo u Atlantiku i Arktiku.

Američki predsjednik Donald Trump je u više navrata dovodio u pitanje obaveze Amerike prema njenim saveznicima u NATO-u, žaleći se da mnoge evropske zemlje ne ispunjavaju svoje obaveze potrošnje od dva posto bruto domaćeg proizvoda – BDP za odbranu.

Ali, Huntsman je rekao da masovna armada koja je sada raspoređena na Mediteranu pokazuje da Amerika ostaje posvećena kao što je uvijek i bila.

“Ovo je fokus na naše kolege iz NATO-a i osiguravanje da imamo prave poruke uvjeravanja, saradnje i predanosti regiji, koji je bio veoma zabrinut zbog nekih akcija Rusije”, rekao je Huntsman.

On je dodao da je SAD i dalje tu i da je “NATO i dalje najjača organizacija kolektivne sigurnosti u historiji, a mi smo veliki dio toga.”

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz