Šta je to gajb?

Popularno na sajtu

Gajb je sve ono što je skriveno od čovjeka. Gajb ne podrazumijeva ono što je vidljivo, što oči vide i o čemu svjedoče. Sve to ne smatra se gajbom koji treba da bude daleko od očiju.

Kada čovjek pogleda svoj život, naći će da je ono što poznaje sasvim beznačajno u odnosu na mnogobrojnost onoga što mu je skriveno. Za nas je vidljivo ono što se tiče nas i našeg života, a to predstavlja vrlo usko područje. Ako tome pridodamo ono što gledamo na televiziji i čujemo putem drugih medija koji nas izvještavaju o dalekim događanjima i to što iz toga saznamo, i pored mnogobrojnosti tih vijesti, jeste beznačajno u odnosu na događanja koja se dešavaju u cijelom svijetu. Nekada budemo na jednom mjestu, ali u odvojenoj prostoriji, pa nam bude skriveno ono što se dešava u susjednoj prostoriji. Nekada sjedimo u društvu s nekim osobama, s njima razgovaramo, gledamo u njih, ali nam je skriveno ono što je u njihovim glavama i grudima. Tako je to u našem svakodnevnom životu.

Ono što nam je vidljivo beznačajno je u odnosu na mnogobrojnost onoga što nam je skriveno. Stoga je Uzvišeni u Svojoj časnoj knjizi rekao:

A vama je dato samo malo znanja. (Al-Isra, 85)

Ukoliko se ta malenkost ljudskog znanja tiče znanja o pojavnom svijetu, onda je ono beznačajno, a ukoliko se tiče znanja o općim pitanjima, i onda je beznačajno. Ne postoji ni jedno pitanje koje je bilo predmet istraživanja i kojim su se bavili istraživači, a da u vezi s tim pitanjem neke stvari nisu spoznali, dok su im pak neke druge ostale skrivene. Ti nećeš naći ni jedno ovosvjetsko pitanje ili ovosvjetski zakon koji nakon malo vremena neće zahtijevati korekciju ili promjenu.

Zašto je to tako? To je zbog toga što su oni koji su proučavali to pitanje ili postavili određeni zakon neke stvari poznavali, a neke druge su im ostale skrivene. Kada je proteklo određeno vrijeme, te stvari koje su im bile skrivene postale su očevidne i zahtijevale su korekciju. To je prirodno jer svako vrijeme ima svoje zakone i probleme. Svako vrijeme otkriva stvari koje su bile skrivene onima koji su živjeli u prethodnom vremenu i proizvodi nove probleme koji su do tada bili nepoznati.

Ali zbog činjenice da je jedino Uzvišeni Allah zakonodavac, da jedino Njemu ništa nije skriveno, da je Njegovo znanje oduvijek i da zna sve ono što je u univerzumu i prije nego što to stvori – od Njega nije daleka i nije mu skrivena ni najmanja sitnica na Zemlji ili nebu.

Autor: Muhammed Šaravi

Iz knjige Nevidljivi svijet

Prethodni članak
Naredni članak

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz