Amerikanci spalili Kur'an

Popularno na sajtu

Dva svećenika u američkoj državi Tenesi (Tennessee) spalili su Kur'an 11. septembra, uprkos činjenici da je župnik Teri Džons (Terry Jones), koji je prethodno namjeravo da javno oskrnavi islamsku Svetu Knjigu, bio osuđivan i napustio je svoje planove, izvijestio je Reuters u nedjelju.

Uprkos tome, u nedjelju, dva kršćanska svećenika su spalila kopiju Kur'ana, obojica u dvorištu u blizini Našvila (Nashville). Jedan od skrnavatelja Kur'ana nazvao je islam “lažnom religijom”.

Islamska Sveta Knjiga je također bila oskranvljena na ulicama Donjeg Menhetna (Lower Manhattan), gdje su 11. septembra održani skupovi protiv izgradnje džamije u području Nultog Nivoa (Ground Zero).

Prema agencijama, jedan od demonstranata je istrgao neke od stranica Kur'ana i zapalio ih, dok je drugi učinio bestidne geste sa istrgnutim stranicama iz Svete Knjige.

Nisu izviještene nikave informacije o hapšenjima bogohulnih počinioca među demonstrantima.


U međuvremenu, američki predsjednik Barak Obama je održao govor u Pentagonu, u kojeg je, kako tvrde američke vlasti, udario avion 11. septembra 2001.

On je tvrdio da se Amerika navodno ne bori protiv islama nego protiv Al-Kaide, koja “izopačuje vjeru”.

“Mi nismo i nikad nećemo biti u ratu protiv islama. To nije bila religija koja nas je napala tog septembarskog dana, to je bila Al-Kaida – jadna banda ljudi koji izopačuju vjeru”, tvrdio je Obama.

Važno je prisjetiti se u vezi ovoga da niko drugi do Džordž Buš (George W. Bush) je pokrenuo rat protiv islama, rekavši da je Zapad angažovan u novom krstaškom pohodu, i da muslimani žele da ponovo uspostave Hilafet od Španije do Indonezije.

Kao dodatak tome, kako ističu mnogi komentatori iz muslimanskih zajednica, ako pogledate na svjetsku kartu, veoma je lahko uvidjeti ko je napao koga, i na čijim teritorijama se vodi rat i čije snage su okupirale muslimanske zemlje.

Izvor: Odjel za nadzor Kavkaz centra

Prethodni članak
Naredni članak

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz