Armenci iz Karabaha pristali na kapitualciju i razoružavanje

Popularno na sajtu

Separatističke armenske snage u Nagorno-Karabahu u srijedu su objavile kako su pristale na uvjete prekida vatre koje su predložile ruske mirovne snage, nakon što su im azerbejdžanske jedinice nanijele seriju poraza na borbenim linijama.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je potvrdilo kako je postignut dogovor o prekidu vatre sa snagama etničkih Armenaca u planinskoj regiji Nagorno-Karabah.

Etnički Armenci iz azerbejdžanske odcjepljene regije Nagorno-Karabah pristali su na ruski prijedlog za prekid vatre u srijedu, 24 sata nakon što je Azerbejdžan poveo ofanzivu kako bi preuzeo kontrolu nad enklavom, navodi Reuters i dodaje kako su tokom vojne akcije poginule i ranjene stotine.

Separatističke armenske snage u Karabahu su navele kako je Azerbejdžan probio njihove linije i zauzeo veći broj uzvisina i strateških cestovnih čvorišta dok je svijet stajao i nije uradio ništa.

Samoproglašena „Republika Artsakh“ je objavila kako u takvim uvjetima nije imala izbora već da pristane na prekid neprijateljstava od 13:00 sati u srijedu.

„Vlasti Republike Artsakh prihvatile su prijedlog komande ruskih mirovnih snaga za prekid vatre“, navodi se u saopćenju.

„Uz medijaciju komande kontingenta ruskih mirovnih snaga stacioniranih u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13:00 sati 20. septembra 2023. godine.“

Alijev: U Nagorno Karabahu su za jedan dan izvršeni svi zadaci

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je kako su u regiji Nagorno Karabah za jedan dan izvršeni svi zadaci, te da je Azerbejdžan ponovo uspostavio suverenitet.

Alijev je dao izjave u vezi s “protuterorističkom operacijom” koja je provedena za obnovu ustavnog poretka u Karabahu, javila je Anadolija.

“Armenija je jučer i danas pokazala neočekivanu političku kompetentnost. Cijenimo to i vidimo kao važan faktor”, rekao je Alijev, te dodao: “Armenski narod u Karabahu sada će moći lakše disati. Oni su naši građani, mi nemamo neprijateljstva s armenskim narodom. Krivili smo šefove zločinačkog režima”.

Pašinijan: Veoma je važno održati prekid vatre

Premijer Armenije Nikol Pašinijan kazao je kako je “veoma važno” održati prekid vatre, te iskazao nadu da će ga osigurati ruske mirovne snage koje su stacionirane u regiji.

“Nadamo se kako se neće nastaviti sa vojnom eskalacijom, u trenutnim uvjetima je jako važno osigurati stabilnost i obustaviti borbene aktivnosti”, izjavio je Pašinijan tokom TV obraćanja Armencima.

Prvi mirovni razgovori bit će održani sutra

Prvi sastanak na kojem će se govoriti o dogovoru za prekid vatre između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana bit će održan u četvrtak u azerbejdžanskom gradu Jevlak, javljaju lokalni mediji.

Današnji dogovor je postignut uz pomoć pregovora preko kontingenta ruskih mirovnih snaga u regiji i predviđa povlačenje armenskih vojnih jedinica i opreme iz Nagorno-Karabaha, kao i razoružavanje lokalnih snaga, navode zvaničnici regije.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz