Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu

Popularno na sajtu

Azerbejdžan je u utorak objavio kako su njegove oružane snage pokrenule “lokalne protivterorističke aktivnosti” u regiji Nagorno-Karabah kako bi vratile ustavni poredak razoružavanjem i prisiljavanjem na povlačenje tamošnjih armenskih vojnih formacija.

Karabah, međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ima pretežno etničko armensko stanovništvo i otrgnuo se kontroli Bakua početkom 1990-ih nakon rata. Azerbajdžan je vratio dijelove odmetnute regije u ratu 2020. godine, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Ombudsman nepriznatog Nagorno-Karabaha izjavio je da je u vojnoj ofanzivi Azerbejdžana na taj region poginulo 25 osoba, uključujući dvoje civila.

Agencija Reuters navodi da nije u mogućnosti provjeriti te navode.

Lokalne vlasti tvrde i da je ranjeno 60 osoba, prenio je Tanjug.

Obaviješteni Rusi i Turci

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je u saopćenju namjeru da “razoruža i osigura povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija, (i) neutralizira njihovu vojnu infrastrukturu”. Navelo je kako su gađani samo legitimni vojni ciljevi korištenjem onog što je nazvano visokopreciznim oružjem, a ne civili ili civilna infrastruktura u okviru “težnje za obnovom ustavnog poretka Republike Azerbejdžan”.

Ministarstvo je navelo kako je obavijestilo ruske mirovne snage u tom području zajedno s tursko-ruskim nadzornim centrom koji pomaže u osiguravanju poštivanja prekida vatre dogovorenog 2020. godine.

Armenija navodi kako nema nikakve snage u Karabahu i da su njeni prioriteti isključivo humanitarni. Veliki dio Karabaha kontroliraju etničke armenske vlasti na koje Baku već dugo vrši pritisak s ciljem da ih raspusti i razoruža.

Ruben Vardanijan, bankar i milijarder koji je do februara bio najviši zvaničnik u upravi etničkih Armenaca u Karabahu, napisao je na platformi X, prije poznatoj kao Twitter: “Azerbejdžan je pokrenuo artiljerijski napad velikih razmjera na Nagorno-Karabah, ciljajući gradove i civile.”

Reuters nije mogao odmah provjeriti tvrdnje niti jedne strane.

Pogibije od mina

Baku je objavio svoju operaciju nakon što se požalio da je šest njegovih građana ubijeno nagaznim minama u dva odvojena incidenta, za što je okrivio “ilegalne armenske naoružane grupe”.

Do eskalacije je došlo dan nakon što su prijeko potrebna hrana i lijekovi isporučeni u Karabah putem dvije ceste istovremeno, što je korak koji je izgledao kao da bi mogao pomoći u ublažavanju rastućih napetosti između Azerbejdžana i Armenije.

Donedavno je zvanični Baku nametao široka ograničenja na Lachinskom koridoru – jedinoj cesti koja povezuje Armeniju sa Karabahom – i nije dopuštao pomoć tvrdeći da se ruta koristi za krijumčarenje oružja.

Armensko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su potezi Bakua ilegalni, a Ministarstvo odbrane objavilo je da je stanje na granici dvije države mirno, navode agencije.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz