Sirija: Ahraru-Šam pokrenuo ofanzivu protiv pro-turskih frakcija u Afrinu

Popularno na sajtu

Sirijski opozicioni pokret Ahraru-Šam, jedan od prvih uspostavljenih vojnih pokreta protiv sirijskog režima, poslao je masivna pojačanja iz Idliba u kanton Afrin nakon izravnog napada fronta Džebhetu-Šamija (Šamski front) na sjedišta Ahraru-Šama u selima zapadno od grada Al-Baba.

Početak eskalacije

Naime, eskalacija je započela u subotu kada je Šamski front, najsnažnija komponenta opozicione Nacionalne armije (SNA/FSA) koja ima podršku Turske, opkolio sela Ablah i Tel Batal a zatim upao u sjedišta Ahraru-Šama te pohapsio njegove pripadnike. Ahraru-Šam je bio iznenađen napadom te je pružio otpor, zbog čega je izgubio nekoliko boraca.

Iako je razlog eskalacije nepoznat, opozicioni aktivisti navode da tenzije traju već mjesecima. Ahraru-Šam nezadovoljan je sigurnosnom situacijom u sjevernom Halepu i Afrinu te optužuje jedinice Nacionalne armije za korupciju, trgovinu narkoticima s sirijskim režimom, odustajanje od borbenih aktivnosti protiv režima i SDF-a te odlazak na ratišta u Libiju i Azerbejdžan.

Stav Ahraru-Šama dijele i neki vodeći elementi manjih jedinica Nacionalne armije, poput Ebu Muhammeda Jassema (Ebu Amša) koji je vođa divizije Sulejman Šah. Ebu Amša se prošli mjesec sastao s rukovodstvom džihadskog saveza Tahriru-Šam u gradu Atma. Špekulira se da je Ebu Amša zatražio sigurnosnu podršku Tahriru-Šama, čemu se Nacionalna armija i Turska protive jer bi HTŠ došao u mogućnost da kontrolira Afrin i Al Bab na način da prisili ostale grupe na kapitulaciju kao što je učinio s grupama u Idlibu.

Tok sukoba

Kao što smo već naveli, Šamski front rano u sobotu napao je i oduzeo sela Ablah i Tel Batal od Ahraru-Šama te zarobio njegovog zapovjednika Ebu Dudžanu el-Kurdija, nakon čega Ahrar šalje veći vojni konvoj iz Idliba prema Afrinu. Kako izvještavaju aktivisti, konvoju su se kao rezultat dogovora priključili borci Tahriru-Šama.

FOTO: Borci Šamskog fronta u sjedištu Ahraru-Šama

Tahriru-Šam u ovom sporu podržava Ahraru-Šam te vidi interes i način da uđe u Afrin i Al Bab te ih uredi na način na koji je uređen Idlib – s šerijatskim sudovima, obavještajnom službom i visokom sigurnosnom zaštitom.

Ahraru-Šam se u subotu popodne uz podršku HTŠ-a bez gotovo ikakvog otpora probio u kanton Afrin, zauzeo prijelaz Al-Ghazawiya, gradove Džinderis i Deir Balut i još najmanje osam sela.

Videosnimci s terena pokazuju konvoj Ahraru-Šama u Džinderisu.

Opozicioni aktivisti podijelili su i videosnimak velikog okupljanja Šamskog fronta u gradu Afrinu zbog suprostavljanja borcima Ahraru-Šama. Prognozira se da će, ukoliko do nje dođe, Šamski front izgubiti Afrin jer se Fejleku-Šam, također komponenta Nacionalne armije, predao borcima Ahrara bez borbe, što znači da Šamski front nema podršku ni grupa koje su sastavne komponente vojnog saveza (SNA) kojim rukovodi.

(Ummet Press)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: