Izralske snage ubile šest Palestinaca u Dženinu i Pojasu Gaze

Popularno na sajtu

Izraelske snage ubile su najmanje pet Palestinaca tokom dvije racije na okupiranoj Zapadnoj obali, te još jednog u odvojenom incidentu u blokiranom Pojasu Gaze u posljednja 24 sata, u posljednjem porastu nasilja na okupiranim teritorijima.

U utorak su izraelske snage izvršile raciju u izbjegličkom kampu Dženin na sjeveru Zapadne obale i ubile četiri Palestinca.

Oko 30 drugih također je ranjeno, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

U srijedu rano ujutro, izraelske snage upale su u izbjeglički kamp Aqabat Džabr u Jerihonu.

U saopćenju vojske stoji da su vojnici otvorili vatru na Palestinca koji je na njih bacao eksploziv.

Napad dronom u Dženinu

Izraelska vojska nije potvrdila ubistvo u Gazi, ali je rekla da su se “izgrednici” okupili uz ogradu koja dijeli Gazu od Izraela i da su “aktivirali niz eksplozivnih naprava”.

Vojska je također dala samo nekoliko detalja o smrtnim slučajevima u Dženinu, osim što je rekla da je izvela napad dronom.

Do nasilja je došlo nakon što je Izrael kasno u nedjelju objavio da će zatvoriti prijelaz Beit Hanoun (koji Izrael naziva “Erez”) nakon erupcije graničnih protesta i “sigurnosne procjene” odbrambenih zvaničnika.

Zatvaranje Beit Hanouna, jedinog pješačkog prolaza iz enklave u Izrael, ostavilo je otprilike 18.000 Palestinaca iz Gaze kojima su izdane izraelske radne dozvole bez pristupa njihovim poslovima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz