Australija, Kanada i Britanija ‘zabrinute’ zbog izraelskih ilegalnih naselja

Popularno na sajtu

Vlade Australije, Kanade i Velike Britanije su “duboko zabrinute” zbog nedavnih događaja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući odluku Izraela da tamo proširi svoja ilegalna naselja usred rastućeg nasilja, rekavši da oni “dodatno smanjuju izglede za mir”.

“Kontinuirano širenje naselja prepreka je miru i negativno utječe na napore da se pregovorima postigne dvodržavno rješenje. Pozivamo izraelsku vladu da poništi ove odluke”, rekli su ministri vanjskih poslova triju zemalja u zajedničkoj izjavi.

Odbor za planiranje izraelskog Ministarstva odbrane koji nadzire izgradnju naselja odobrio je 26. juna više od 5.000 novih domova za izgradnju novih naselja.

Naselja se prema međunarodnom pravu smatraju nezakonitima.

U izjavi su ministari vanjskih poslova također izrazili zabrinutost zbog promjena u postupku odobravanja nagodbe odobrenih 18. juna, u kojima je krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich dobio velike ovlasti da ubrza njihovu izgradnju, zaobilazeći mjere koje su na snazi 27 godina.

Eskalacija nasilja

Planovi za proširenje naselja pojavili su se kako se nasilje u regiji intenziviralo posljednjih sedmica.

Dana 19. juna izraelske snage upale su u izbjeglički kamp Jenin, po prvi put u 20 godina upotrijebivši helikopterske topovnjače na okupiranoj Zapadnoj obali.

U tom napadu ubijeno je sedam Palestinaca, a 91 osoba je ranjeno.

Palestinski naoružani napadači tada su ciljali Izraelce, dok su izraelski doseljenici izveli niz napada na palestinska sela.

Australska, kanadska i britanska vlada osudile su nasilje usmjereno i na Izraelce i na Palestince.

Također su pozdravili zajedničku izjavu izraelskih šefova sigurnosti u kojoj su napadi izraelskih doseljenika izjednačeni s “nacionalističkim terorizmom”.

Gotovo 750.000 Izraelaca živi u 250 ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, izgrađenih na zemlji koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz