Bespoštedne borbe za vlast u Sudanu, masovno ginu civili

Popularno na sajtu

Eksplozije su se nastavile u sudanskom glavnom gradu Kartoumu, dok borbe između regularne vojske i paravojne grupe Snaga za brzu pomoć (RSF) bjesne treći dan, a broj mrtvih popeo se na gotovo 100.

Za to vrijeme ni vojska ni paravojne snage generala Mohameda Hamdanea Dagla ne uspijevaju izvojevati pobjedu.

Od subote zračni udari, topnička paljba, ulične borbe automatskim oružjem i teškim strojnicama ne daju predaha stanovnicima Kartuma koji su ostali bez vode i struje. Borbe su najžešće u glavnom gradu i u Darfuru, na zapadu, izvijestio je AFP.

Lijekarska organizacija je ranije evidentirala najmanje 56 poginulih civila, “desetke” poginulih boraca i više od 600 ranjenika, prenijela je Hina pozivajući se na agencije.

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) obustavio je pomoć Sudanu nakon što su tri njegova radnika ubijena u borbama u Darfuru. Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je da se odgovorni “što prije privedu pravdi”.

Svjedoci javljaju i o topničkoj paljbi u Kasali, na istoku zemlje.

Sukob tinja sedmicama

Sukob tinja već sedmicama i sprječava bilo kakvo političko rješenje u toj zemlji, jednoj od najsiromašnijih u svijetu. Nakon narodne pobune u kojoj je 2019. svrgnut Omar al-Bašir, Sudan pokušava organizirati prve slobodne izbore nakon 30 godina diktature.

U državnom udaru kojim je u oktobru 2021. dokrajčena demokratska tranzicija, general Burhan i general Daglo, poznat kao “Hemedti”, udružili su snage kako bi srušili civile s vlasti.

No u subotu je njihovo suparništvo preraslo u otvoreni sukob.

Međunarodna zajednica poziva na primirje. Arapska liga i Afrička unija sazvale su vanredni sastanak.

Bivši civilni premijer Abdallah Hamdok, kojeg je general Burhan uhapsio u puču u oktobru 2021, pozvao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da se “spriječi svako uplitanje izvana” u Sudanu koji je, istaknuo je, već zahvatila politička i ekonomska kriza.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz