Evropski parlament odobrio ukidanje viznog režima za Kosovo

U zemlje EU-a državljani Kosova bez vize će moći ulaziti od 1. januara sljedeće godine, kad će profunkcionirati elektronski sistem.

Popularno na sajtu

Zastupnici Evropskog parlamenta odobrili su na plenarnoj sjednici ukidanje viznog režima Kosovu. U zemlje Evropske unije državljani Kosova bez vize će moći ulaziti od 1. januara sljedeće godine, kad će profunkcionirati elektronski sistem koji koriste i druge zemlje koje imaju bezvizni sporazum s Unijom.

Nova pravila će vlasnicima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u Evropsku uniju bez vize na period od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, čime će cijeli region Zapadnog Balkana biti pod istim viznim režimom u odnosu na EU.

Nakon usvajanja u Evropskom parlamentu, vizna liberalizacija za Kosovo treba da bude potpisana i objavljena u službenom glasniku EU-a, prenosi agencija Beta.

Ukidanje viza za građane Kosova koji putuju u EU predložila je Evropska komisija, na osnovu procjene da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Ispunjeni uvjeti

Ambasadori zemalja članica Evropske unije su 30. novembra 2022. usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu čega su počeli pregovori sa Evropskim parlamentom.

Vijeće Evropske unije je 9. marta u prvom čitanju usvojio stav o ukidanju viznog režima za građane Kosova najkasnije od 1. januara 2024. naredne godine.

Kosovo dugo čeka bezvizni režim sa EU-om budući da je Evropska komisija još u julu 2018. potvrdila da je Kosovo ispunilo preostala dva uvjeta za viznu liberalizaciju (ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i uspjeh u borbi protiv kriminala i korupcije), i da je time zadovoljilo sve kriterije iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz