BiH: Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo blizu 100 Bošnjaka na području Nevesinja

Popularno na sajtu

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine slobode je lišeno osam osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, u više gradova, izvršili su lišenje slobode osam osumnjičenih osoba.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su zapovjednici i pripadnici snaga bosanskih Srba, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, prenijela je Anadolija.

“Zločini se odnose na ubojstvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do dvije godine“, navedeno je u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ubijene cijele porodice

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U okviru rada na predmetu Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ostvarilo je dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA BiH i OSA BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz