Bijela kuća: Izrael i dalje dobiva ogromnu većinu oružja koje im treba

Popularno na sajtu

Bijela kuća je saopštila je u četvrtak da Izrael i dalje prima “ogromnu većinu” oružja “koje im je potrebno” nakon što je Washington obustavio slanje pošiljke bombi teških 907 kilograma, prenosi Anadolu.

“Svi stalno pričaju o pauziranju isporuka oružja. Pošiljke oružja i dalje idu u Izrael. I još uvijek dobijaju ogromnu, veliku većinu svega što im je potrebno da se brane”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, ne pojasnivši kako se to Izrael brani ubijanjem djece u Gazi.

Dodao je da će SAD “potrošiti svaki novčić dodatnih zahtjeva koje smo dobili od Kongresa kako bismo im obezbijedili sposobnosti koje su im potrebne”.

Američki predsjednik Joe Biden zaustavio je prošle sedmice isporuku pošiljke bombi, koje je Izrael ranije koristio da sravni široke dijelove Gaze. Bidenova odluka da zaustavi isporuku donesena je zbog zabrinutosti oko najavljene izraelske invazije na Rafah.

Više od milion palestinskih civila potražilo je sklonište u Rafahu, od kojih su mnogi ranije već raseljeni iz drugih dijelova Pojasa Gaze nakon što im je Izrael naredio da se evakuišu.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz