Bijela kuća: Ubijeno više od 30.000 pripadnika Wagnera u Ukrajini

Popularno na sajtu

Ruska plaćenička kompanija Wagner Group izgubila je više od 30.000 ljudi tokom rata u Ukrajini, u petak je objavila američka Bijela kuća, prenosi agencija Reuters.

Agencija dodaje kako Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je 90 posto ubijenih Wagnerovih vojnika u Ukrajini od decembra iz redova zatvorenika iz ruskih zatvora, kazao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby.

Wagner je proteklih mjeseci javno regrutirao zatvorenike sa teškim krivičnim dosijeom, čisteći tako ruske zatvore, a s druge strane dobijajući na snazi i krvoločnosti. Detaljnije vidi ovdje.

Ruska zločinačka grupa Wagner ima aktivno prisustvo u Siriji, Libiji, Maliju…, gdje stoji iza mnogih zločina nad muslimanima Sirije.

Inače, ruski Wagner je nastao po uzoru na američki BlackWatter. Blackwater je zločinačka američka plaćenička grupa koja stoji iza mnogobrojnih masakara u muslimanskim zemljama, od Somalije, preko Iraka do Afganistana i Pakistana. Detaljnije vidi ovdje.

Zajedničko objema terorističkim skupinama jeste da iza njih stoje države, Rusija iza Wagnera i Amerika iza Blackwatera, a da su grupe navodno privatne. Glavna svrha osnivanja obiju grupa je sijanje straha kod protivnika masakrima i zločinima, a da u isto vrijeme država ostane čistih ruku “jer je grupa privatna”. Interesantno je da je Wagner iskopirao Blackwater čak i u metodi regrutiranja svojih boraca – teških kriminalaca sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz