Broj žrtava u potresu u Maroku prešao 2100, spasioci tragaju za preživjelima

Popularno na sajtu

Broj poginulih u potresu u Maroku popeo se na 2012 ljudi, objavila je marokanska državna TV rano u nedjelju, citirajući saopćenje ministarstva unutarnjih poslova, prenosi Hina.

Broj povrijeđenih porastao je na 2059, uključujući 1404 osobe koje su u kritičnom stanju, dodaje se.

U blizini epicentra snažnog zemljotresa, spasioci se utrkuju sa vremenom kako bi došli do zarobljenih žrtava u udaljenim planinskim selima.

Pripadnici vojske, policije i civilne zaštite stigli su u ugrožena područja, a Marokanci su već drugu noć proveli na ulicama, prenio je CNN.

Mnoga sela u podnožju planine Visoki Atlas u blizini epicentra zemljotresa su izolovana i teško dostupna, što ometa spasilačke operacije.

Kralj Maroka Muhamed VI naredio je džamijama širom zemlje da u podne održe pogrebnu molitvu za poginule u zemljotresu.

Marokanci su pohrlili u bolnice i medicinske centre kako bi dali krv i pomogli povrijeđenima.

Nastavak potrage

Razoran potres 6,8 i najsmrtonosniji u šest desetljeća u Maroku, dogodio se u petak nešto poslije 23 sata u području Ighila na Visokom Atlasu. Ighil, planinsko područje u kojem se nalaze mala sela gdje se stanovnici bave poljoprivredom, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša.

U selu Amizmiz blizu epicentra, spasilačke ekipe kopaju ruševine golim rukama. Pali komadi zidova blokirali su uske ulice. Pred bolnicom deset tijela leži prekriveno plahtama, uz njih stoji tugujuća rodbina.

Gotovo sve kuće u području Asni, nekih 40 km južno od Marakeša, oštećene su, seljani su proveli noć na otvorenom. Nedostaje im hrane, vode, nemaju krova, ni kuhinje, kaže jedan od njih, Mohamed Ouhammo.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je više od 300.000 pogođeno potresom u samome gradu Marakešu i okolnim područjima.

Radi se o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960. kada se procjenjuje da je potres ubio najmanje 12.000 ljudi, prema Američkom geološkom institutu.

Centar Marakeša pod UNESCO-ovom je zaštitom i teško je oštećen, urušio se minaret džamije na trgu Jemaa al-Fna.

Državna televizija prikazala je snimke područja Moulay Ibrahim, 40 km južno od Marakeša, gdje su se urušili deseci kuća na padinama.

Solidarnost i pomoć cijelog svijeta

Kraljevina Maroko proglasila je tri dana nacionalne žalosti i zastave će biti spuštene na pola koplja diljem zemlje.

Marokanske oružane snage pomažu u raščišćavanju ruševina i dopremi vode, hrane i drugog materijala.

Vlade diljem svijeta izrazile su solidarnost i ponudile pomoć. Turska, u kojoj su snažni potresi u februaru ubili više od 50.000 ljudi, rekla je da je spremna pružiti podršku.

Alžir, koji je prekinuo odnose sa susjednim Marokom 2021. godine kada su eskalirale napetosti između njih zbog sukoba u Zapadnoj Sahari, kazao je da će otvoriti svoj zračni prostor za humanitarne i medicinske letove.

Marakeš bi početkom oktobra trebao biti domaćin godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Glasnogovornik MMF-a komentirao je zakazani događaj riječima “Sada nam je jedini fokus na narodu Maroka i vlastima koje se nose s tom tragedijom”, prenosi Reuters.

U Marakešu, gdje su uličice uske i zatrpane odlomljenim materijalom ljudi golim rukama pokušavaju ukloniti blokove kako bi otkopali mrtve i pronašli žive.

Osim u Marakešu, potres se osjetio i u glavnome gradu Rabatu, u Casablanci, u Agairu i Essaouiri sijući paniku među stanovništvom.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz