Deset metoda za otkrivanje i osujećivanje zavjere špijuna

Popularno na sajtu

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Sva zahvala pripada Allahu, Stvoritelju i Gospodaru svih svjetova.

Uzvišeni Allah kaže u Kur'anu: “Govorili vi tiho ili glasno govorili – pa, On sigurno zna svačije misli!” (Al-Mulk, 13)

Neka je Allahov salavat i selam na Njegovog posljednjeg Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu, ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.


Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Držite se iskrenosti jer iskrenost vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi Džennetu. Čovjek će neprestano govoriti istinu i tražiti istinu sve dok kod Allaha, dželle šanuhu, ne bude upisan da je iskren. Čuvajte se laži jer laž vodi pokvarenosti i griješenju, a pokvarenost i griješenje vode Džehennemu. Čovjek će se neprestano koristiti lažima sve dok kod Allaha, dželle šanuhu, ne bude upisan da je lažov.” (Hadis bilježe Buhari, Muslim, Ebu Davud i Tirmizi)

A potom,

Allah kaže u Kur'anu: “I kad su ti nevjernici zamke razapinjali da bi te u tamnicu bacili ili da bi te ubili ili da bi te prognali; oni su zamke pleli, a Allah ih je ometao jer Allah to najbolje umije.” (El-Enfal, 30)

Imajući ovo na umu, a u svjetlu nedavnih događaja, prije svega hapšenja našeg brata u Oregonu (neka ga Allah učini jakim i neka ga oslobodi), odlučio sam da opišem 10 metoda za otkrivanje i osujećivanje zavjera špijuna i taktiku koju oni koriste kako bi navukli u klopku našu braću i sestre muslimane.

1  Špijuni će uvijek započeti svoj posao “pripremanjem terena”. Proces pripremanja terena može potrajati nekoliko mjeseci. Oni su često prisutni na forumima ili u mesdžidu prije i nego što stupe u kontakt sa pojedincem kojeg žele da navuku u klopku, a kada stupe u kontakt, dijalozi su obično kratki. Diskutuju se teme koje nisu upadljive kao što su prijevodi, pronalaženje ilahija, potraga za mužem/ženom, ili najbolja mjesta sa halal hranom. Ove diskusije se koriste za sticanje povjerenja jer ne izgledaju upadljivo, a svaka upadljiva tema, kao što je razgovor o džihadu, je sumnjiva, a pogotovo ako se o njoj priča na samom početku procesa upoznavanja. Špijuni ponekad mjesecima pripremaju svoje predmete istrage (subjekte), a da i ne spomenu riječ džihad. Oni će početi sa malim temama kao što su: “Da li ti se sviđa novi video od As-Sahaba?” ili “Koja je tvoja omiljena džihadska ilahija?”

2  Trebalo bi vam postati sumnjivo to što su im i laži protivrječne jedna drugoj. Kada im ukažete na protivrječnosti u njihovim pričama, oni to odmah pokušaju da zaglade nekim providnim objašnjenjima. Na primjer, špijuni mogu spomenuti da su studenti na nekom američkom univerzitetu. Pošto ste pametni, primjetili ste da su oni često na internetu ili u mesdžidu za vrijeme nastave. Kada im kažete: “Mislio sam da ste sada na fakultetu”, oni će brzo promijeniti svoju priču i prilagoditi je sljedećim izjavama: “Studiram preko interneta” ili “Pohađam samo večernju školu.” Obratite pažnju na male stvari koje mogu na prvi pogled da izgledaju beznačajno, kao što su spominjanje članova porodice, posla, ili znanja o određenoj temi. Ako se pokaže da su ove osobe rekle i jednu jedinu laž, onda bi i sve ostalo moglo biti jedna velika laž.

3  Ne zaboravite da su sumnjive i njihove velike izjave u kojima obično tvrde da su članovi mudžahidske organizacije, da su u kontaktu sa mudžahidima ili pojedinim šejhovima, ili da lično poznaju mnoge vođe mudžahida. Ovo bi vam trebalo biti očigledno. One osobe koje tvrde tako nešto ili su lažovi ili su džahili po pitanju sigurnosti jer time stavljaju u opasnost i sebe i druge mudžahide.

4  Špijuni obično tvrde da su prezauzeti, najčešće sa studijama. Oni kao razloge svoje odsutnosti navode pripreme za ispite i neke druge studentske obaveze. Špijuni koriste ovaj trik da bi pokazali da i oni imaju život kao i ostali normalni ljudi. To ne znači da neki mudžahidi nisu studenti i da se ne pripremaju za ispite. Međutim, ako se neko stvarno želi priključiti džihadu ili ako želi postići šehadet kroz samožrtvujuću operaciju ili u borbi protiv neprijatelja, onda, vjerovatno, njihov glavni fokus nije školovanje. Oni češće koriste studiranje kao izgovor nego li svoje zdravstvene probleme ili poslove, a to je vjerojatno zato što osoba, koja treba da se navuče u klopku, može smatrati da je nezdrava osoba nepodobna za džihad ili da je osoba, koja ima posao i koja plaća porez, na neki način saradnik kafira. Bez obzira na razloge, ovi izgovori i stalna izvinjenja zbog zakašnjelih odgovora na vaše poruke su vrlo česti.

5  Špijuni će tražiti od svojih subjekata da budu “konkretni” i “jasni”. Na primjer, ako kažete da ste zainteresovani za džihad, oni će vas pitati da li ste mislili na fizički džihad. Ako ste spomenuli da posjedujete znanje o vatrenom oružju, oni će vas pitati koju vrstu vatrenog oružja poznajete i šta znate o njemu. Trebate paziti šta ćete reći u svakom trenutku ili, još bolje, nemojte ništa govoriti. Razlog zbog čega špijuni pitaju svoje subjekte da budu precizniji nije u tome što ih oni ne razumiju već oni žele da budu sigurni da će porota (sud) razumjeti to što ste mislili da kažete i da će vas na taj način proglasiti krivim. Ako ste nejasni, onda postoji šansa da vas porota neće proglasiti krivim. Ako ništa ne govorite, onda postoji šansa da nećete biti uhapšeni. Špijuni mogu, a i ne moraju, da prijete da će učiniti nešto loše. Oni će čekati da vi počnete prijetiti. Uostalom, to oni i žele. Bez obzira na prijetnje koje špijuni izreknu, oni zbog njih neće imati nikakvih problema. Oni žele da vi govorite, da vi prijetite, i da pri tome budete konkretni.

6  U procesu pripremanja terena za buduće događaje, špijuni će vas uvijek prihvatiti. Oni se neće raspravljati s vama. Oni će čak prihvatiti i vaš menhedž (put, pravac), i ako se razlikuje od njihovog vlastitog. Tipična ponašanja kao što su pušenje, slušanje muzike, ili postavljanje slika na zid nisu nikada kritikovana od strane špijuna, iako njihov subjekat kaže da to radi. Špijuni mogu da tvrde da i oni rade te iste stvari. Oni će uvijek odgovoriti na personalna pitanja i neće se naljutiti kada ih postavite jer, na kraju krajeva, oni su ti koji lažu. Ako ste povratnik islamu i ako ste im spomenuli neka griješna djela iz svog života prije nego što ste ponovo prihvatili islam, špijune to uopšte neće ni zanimati. Špijuni se gotovo nikada ne ljute na svoje subjekte. Oni se uvijek slažu sa svojim subjektima, osim pod jednim uslovom, a to je kad njihov subjekat želi da se otrgne od njihovog špijunskog uticaja ili ako postane razočaran idejom džihada. Onda će špijun početi da gnjavi svog subjekta tako što će ga podsjećati na njegove izjave iz prošlosti ili što će koristiti razne tehnike kako bi se subjekat osjećao krivim. A ako izgleda da je subjekat protiv džihada, o kojem špijun voli da priča, bilo da se radi o Al-Kaidi ili o nekoj drugoj mudžahidskoj organizaciji, onda će špijuni postati ljuti.

7  Zapitajte se zašto vam te osobe vjeruju? U ovom svijetu kad bukvalno svako može biti špijun, zapitajte se zašto te osobe baš vama vjeruju? Zašto te osobe tvrde da su mudžahidi i to još govore osobi koju su upoznale preko kompjutera ili u mesdžidu? Zašto vam te osobe govore da hoće da izvedu džihadsku operaciju ili da učine hidžru? Teško je znati ko je iskren, a to je tužna realnost. Razmislite o sljedećem: Zašto bi oni vjerovali vama od toliko drugih ljudi? Odgovor: Zato što žele da vas uhapse! Ovo je dio njihovog procesa pripremanja terena, tj. navlačenja subjekta u klopku.

8  Sada se zapitajte sljedeće: Ako oni već imaju povjerenje u vas, zašto vas onda trebaju? Ako žele da učinite hidžru sa njima, zapitajte se zašto oni to ne žele da učine sami ili sa nekim drugim? Ako im treba neko da izvrši operaciju na domaćem frontu, zašto su oni baš vas izabrali? Ako se osvrnemo na događaje u Oregonu i ako želimo da nešto naučimo iz njih, vidjet ćemo da je to bila grupa „braće” koji su u stvari bili špijuni. Oni su laganjem uspjeli da regrutuju našeg plemenitog brata (neka ga Allah oslobodi). Neko bi se sada mogao zapitati: “Ako je postojala grupa braće u kojoj se već nalazio stručnjak za izradu bombi, zašto im je onda bio potreban neko drugi da vozi auto?” Ako ta osoba tvrdi da zna da napravi bombu, zašto onda oni trebaju vas da je postavite? Da li je to zbog toga što se oni plaše da umru? Da li je to zbog toga što oni žele da naprave više bombi? Ili je to, što je najvjerovatnije, zato što vas oni žele navući u klopku? Ovo se najviše odnosi na scenarije koji uključuju više špijuna. Ako već postoji grupa koja tvrdi da je mudžahidska grupa i da je u pripremi nekog napada, šta onda ona želi od vas?

Ako tvrde da su borci, zašto im je potreban još baš jedan? Zašto ne regrutuju još desetoricu, ili zašto ne koriste jednog manje? Zašto traže vašu pomoć pri treningu ako već tvrde da posjeduju znanje iz oblasti vatrenog oružja i eksploziva? Zašto im je potreban snimatelj? Zar neko od njih ne može da snima trening?

Zapitajte se zašto su oni baš vas zamolili da postavite bombu ili da učestvujete u borbi? Ako oni već imaju plan, zašto onda oni baš vama vjeruju, relativnim strancima, i traže da im pomognete? To su pitanja koja morate sebi postaviti!!!

9  Špijuni će se zalagati za pretjerano duge treninge i prekomjerne govore sa vaše strane. Većina operacija, a posebno one samožrtvujuće, ne zahtijevaju pripreme koje su duge nekoliko mjeseci. Međutim, špijuni će ih predstaviti takvim. Ako neka operacija uključuje i upotrebu bombe, onda će špijuni zahtijevati duge treninge i detaljne demonstracije o eksplozivu. Zašto??? Za snimanje samožrtvujuće operacije, špijuni će zahtijevati nekoliko mjeseci treninga. Također napominjemo da će vas špijuni, više nego vjerovatno, pitati da trenirate na vašem imanju i da koriste vaše vatreno oružje, u slučaju da ga posjedujete. Ove vrste operacija ne trebaju ovakve vrste planiranja i treniranja, pogotovo ne u onoj mjeri koju su vam špijuni naveli. Prvi razlog za to je da vas pripreme i da zadobiju vaše povjerenje, a drugi razlog je da se prolongira i sama operacija, što je poslije svega očigledno zamka. Što se tiče prekomjernog govora, slijedite mjere predostrožnosti koje su navedene u petoj metodi. Špijuni će željeti da ste vi ti koji govorite. Često će vas pitati za vaše ideje i vaš stav u vezi neke operacije i ako postoji nešto, po vašem mišljenju, da bi ste željeli promijeniti ili poboljšati. Oni će vas također pitati koji bi cilj, po vašem mišljenju, bio pogodan. Oni očekuju da vi kažete da želite da postanete šehid u nekoj samožrtvujućoj operaciji ili da želite da ubijete nevjernike. Zapamtite: Ćutnja je zlato!!!

10  Na kraju, ako posumnjate da ste postali žrtva špijunske zavjere, trebate odmah preduzeti neke akcije. Očigledno je da morate prekinuti sve kontakte sa osobom za koju sumnjate da je špijun. Međutim, možda bi bilo korisno da im kažete da ste postali razočarani mudžahidima. Lažite! Lažite! Lažite! Zapamtite da je osoba sa kojom pričate špijun. Nakon toga bi najbolje bilo da se izgubite. Ne trebate davati razloge, ali možete, na primjer, koristiti izgovor da vam je žena u drugom stanju ili da se selite u neko drugo mjesto. Mudro bi bilo da promijenite vaša korisnička imena, koja upotrebljavate na forumima, i vaše e-mail adrese. Također je važno, ako je moguće, da ne dozvolite da taj pojedinac zna da ste vi svjesni da je on špijun. U suprotnom, oni mogu da shvate da im lažete i da nastave da vas istražuju. I na kraju, upozorite i ostalu braću i sestre koji su možda postali žrtve takvih prljavih špijunskih radnji i otkrijte im prethodno spomenute metode koje špijuni upotrebljavaju.

Izvor: TheUnjustMedia
Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz