Dobre i loše strane kahve

Objavljeno / ažurirano:

Jeste li se ikada zapitali kako tolike količine kofeina utječu na vaše zdravlje? Konzumiranje kahve ima svoje prednosti i mane, baš kao i konzumacija alkohola pa je dobro upoznati se s njima.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Sastojci koje pronalazimo u kahvi pokazali su se kao izuzetno učinkoviti u suzbijanju dijabetesa, konkretno tipa 2.

Ispijanje četiri ili više šoljica kahve dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za gotovo 30 posto, što svakako nije zanemarivo. Dobra je vijest da podjednak učinak imaju kahva sa i bez kofeina, pa ne morate brinuti oko nesanice.

Kahvom se rješavate slobodnih radikala

Kahva sadrži preko 1000 prirodnih sastojaka zvanih fitokemikalije, koje su prirodni borci protiv raznih bolesti. Mnogi od tih sastojaka djeluju kao antioksidansi, vaše stanice su izuzetno učinkovite u suzbijanju od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Učinkovita u poboljšanju pamćenja i misaonih procesa

Starenjem dolazi do slabljenja kognitivnih sposobnosti i pamćenja. Kahva može biti učinkovita u oba slučaja, pogotovo kad se radi o pamćenju novih informacija. Prema jednom psihijatrijskom istraživanju, kahva, u kombinaciji s nečim slatkim, poboljšava koncentraciju i pamćenje, izravno stimulirajući dijelove mozga odgovorne za te funkcije. Čini se da je mješavina kahve i šećera zaista dobitna kombinacija.

Ubrzava osteoporozu

Šoljica kahve je učinkovita za stanice, za izlučivanje kalcija, što dovodi do osteoporoze. Kalcij se izlučuje putem urina, pa što više pijete, više gubite. Dobra je vijest što se taj gubitak može nadoknaditi još jednom tradicionalnom kombinacijom – dodatkom mlijeka ili vrhnja.

Utječe na bore

Kahva i razni energetski napici (puni kofeina) mogu doprinjeti dehidraciji, što izravno utječe na kožu i uzrokuje nastanak bora. Stoga, sa svakom šoljicom popijte i čašu vode.

Potpomaže debljanje

Kahva gotovo nikad ne ide sama, uz nju su uvijek krafna ili neko drugo pecivo. Unosom kofeina utječemo na razinu šećera u krvi, što, pogotovo nakon prestanka djelovanja, potiče osjećaj gladi. Nakon što iscrpimo energiju od 2-3 šalice kahve, bacit ćemo se na prejedanje nečim masnim ili slatkim, što će se primjetno odraziti na težini.

Trovanje pesticidima

Kahva je jedna od najtraženijih namirnica u svijetu i loša godina jednostavno nije dopustiva. Kako bi osigurali potreban urod, proizvođači biljke kahve često špricaju velikim količinama pesticida, herbicida i drugim kemikalijama.

Pijete li litar kahve dnevno, pobrinite se da je iz organskog uzgoja – otrovi i kemikalije preko zemlje truju svako zrno, a preko toga i vas. Pripazite i na kahvu bez kofeina, jer se za njegovo uklanjanje često koristi još više kemikalija nego za same biljke.

Imate li vremena i prilike, kahvu pijte sa žličicom šećera, malo mlijeka i čašom vode.

04.02.2011.

Izvor: Index

Obrada: Put vjernika

Novo na sajtu

zikr

ZIKR (spominjanje ALlaha) u određenim situacijama

Od Allahovih, dželle šanhuh, blagodati i dobra prema Njegovim robovima je da je učinio mnogobrojne koristi i pohvalne ciljeve zikra. Na to su ukazali neki...
Dova

Kada se uslišava dova?

Preporučeni sadržaj

video

Ko je odgovoran za masakre u džamijama na Novom Zelandu

Dr. Ijad el-Kunejbi o tome ko je sve odgovoran za masakr u džamijama na Novom Zelandu.
Ramazan

Vrijednosti posta

samoljublje, uobraženost

Bolest samoljublja

Možda vas zanima...

Banane – voće spomenuto u Kur’anu, jako ukusne, a još više ljekovite

Uzvišeni Allah, opisujući džennetske blagodati, kaže: “A oni sa desne strane – ko su oni sa desne strane? Bit će među lotosovim drvećem bez...

Prilikom neprijateljskog napada, muslimani se dijele na tri tabora

Govoreći o tatarskom napadu na muslimanske zemlje, šejhul-islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, kaže: „Ova fitna (iskušenje) nekad može podijeliti ljude na tri tabora: Prvi: taifa mensura (potpomognuta...

Spuštanje podlaktica na zemlju pri sedždi i oponašanje životinja

Imam Muslim bilježi od Bera ibn Aziba da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada se spustiš na sedždu spusti svoje šake...

Da li će naklanjati propuštene namaze čovjek koji je namjerno ostavio namaz pa ponovo počeo klanjati?

Pitanje: Da li će naklanjati namaz onaj ko ga propusti namjerno, nakon što ga Allah uputi na tevbu, bilo da se radi o jednom...

JEDŽUDŽ I MEDŽUDŽ

Njihovo porijeklo Njihovo porijeklo je ljudsko, od Adema i Have a.s. Pojedini učenjaci kažu: Oni su potomstvo Ademovo a ne Havino, tako što je Adem...