Egipat odobrio slanje vojske u Libiju, moguć direktni okršaj s turskom vojskom

Popularno na sajtu

Parlament Egipta odobrio je razmještanje trupa izvan države nakon što je predsjednik ove države Abdel Fattah el-Sisi prijetio vojnom akcijom protiv vojnih snaga u susjednoj Libiji koje imaju podršku Turske, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Egipatska skupština je jednoglasno izglasala “razmještanje pripadnika egipatskih oružanih snaga na borbene misije izvan egipatskih granica kako bi se branila egipatska nacionalna sigurnost… od kriminalnih naoružanih paravojski i stranih terorističkih elemenata“, navodi se u saopćenju.

Razmještanje će biti izvršeno na “zapadnom frontu“ što se tumači kao zapadni susjed Libija. Ovaj potez bi mogao dovesti do direktnog okršaja Egipta i Turske, država koje podržavaju suprotne strane u građanskom libijskom ratu.

Predstavnički dom egipatskog Parlamenta, gdje su ogromnom većinom pristalice el-Sisija, odobrio je plan na sjednici zatvorenoj za javnost u ponedjeljak.

Pozivi na prekide vatre

Stephanie Williams, vršiteljica dužnosti šefice UN-ove misije u Libiji, u ponedjeljak je pozvala na “hitni prekid vatre kako bi se poštedjelo 125.000 civila koji se nalaze na udaru, te na okončanje otvorenih kršenja UN-ovog embarga na uvoz oružja“.

Njeni komentari su uslijedili nakon što se u nedjelju sastala sa predsjednikom susjednog Alžira Abdelmadjidom Tebbouneom.

Turska je, sa svoje strane, tražila “hitni“ prekid podrške pobunjeničkom libijskom komandantu Khalifi Haftaru nakon trilateralnog sastanka u Ankari na kojem su u ponedjeljak bili libijski, turski i malteški zvaničnici.

Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati podržavaju istočnjačke Haftarove snage, dok Turska podržava Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) koju priznaje UN.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: