Erdoganovo “islamsko buđenje” u Turskoj doživljava krah – Turci se vraćaju kemalizmu

Popularno na sajtu

Vladajuća stranka turskog predsjednika Erdogana “AK Partija” teško je poražena od kemalista (sekularista, ateista) na lokalnim izborima.

Glavni uzrok poraza je sve teža ekonomska situacija građana, kažu analitičari.

Time je turski narod stavio do znanja da neće tolerisati smanjenje dunjalučkog kvaliteta života, te da se neće puno osvrtati na Erdoganova proislamska načela, čak iako su ona samo deklarativna.

Između vjere i dunjaluka, većina građana Turske je glasala za dunjaluk. Naravno, Erdogan i njegova partija su samozvani islamisti, iako se u riječima i praksi zalažu i njeguju sekularizam utemeljen na ateizmu, nevjerstvu. Bilo kako, u turskom društvu Erdoganova partija važi za “vjersku opciju”, a većina turskog naroda je upravo izabrala suprotno.

Kemalistička (ateistička) stranka CHP ostvarila je najbolji izborni rezultat od 1977. godine, dobijajući podršku u svih pet velikih turskih gradova: Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa i Adana.

CHP je prema 40% izbrojanih glasova osvojio ukupno 35 općina (pokrajina; pokrajinskih gradova), dok je AK Partija osvojila 23 općine.

Gotovo cijeli zapad Turske birao je CHP, Kurdi su na krajnjem jugoistoku dali podršku svojoj “DEM Partiji”, dok je Anadolija uglavnom podijeljena između AK Partije i drugih stranaka.

Zaključak: Većina turskog društva slijedi ateiste, pruža im podršku i raduje se njihovoj pobjedi. Erdoganovo “islamsko buđenje”, “islamska obnova” i “mirna revolucija” kroz demokratski sistem doživljavaju svoj krah.

(UmmetPress/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz