Eskalacija sukoba u Siriji: U napadima u Idlibu ubijena 22 civila

Objavljeno / ažurirano:

U zračnim i kopnenim napadima koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada izveli na zonu deeskalacije sukoba Idlib poginula su 22 civila.

Režimske snage od popodnevnih sati izvode napade na područja Bidame, Maasarana, Maar Semsa, Maar Simarina, Kenayesa, Tel Minnisa, Deir Sarkija, Maar Surina, te Gadefea, navodi Anadolija.

Prema podacima kojima raspolažu pripadnici Civilne zaštite, u Bidami je poginulo šest, Maasaranu sedam, Kenayesu jedan, a Tel Minnisu osam civila.

U napadima je ranjen i veliki broj civila zbog čega postoji bojazan da bi broj mrtvih mogao rasti, a bombardovanja i dalje traju.

U ruskim i režimskim napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib izvedenim od 17. septembra 2018. poginulo je više od 1.300 civila.

Ranije, opozicijska Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu saopštila je da je tokom bombardovanja u pokrajin iIdlib poginulo najmanje 14 civila.

Do sada poginulo preko 370.000 ljudi

U tom napadu povrijeđeno je 18 osoba, navela je ta organizacija.

Primirje je proglašeno krajem augusta u Idlibu, ali SOHR nastavlja prenositi vijesti o sporadičnim sukobima i zračnim napadima, u kojima je otad ubijeno nekoliko desetaka ljudi.

Idlib, koji je blizu turske granice, posljednja je veća pokrajina pod kontrolom pobunjenika i naoružanih grupa u Siriji.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji.

Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011, a tokom godina postajao je složeniji, s učešćem stranih zemalja i raznih naoružanih grupa.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Ruske i režimske snage počinile novi masakr u Idlibu: među metama...

0
Kako jačaju turski zahtjevi za okončanjem rusko-šijitske agresije na Idlib, tako jača i odgovor Rusije i Irana - novim masakrima muslimanskih civila! Također, ruski i...

Preporučeni sadržaj

Ruske zračne snage izvele nove napade u deeskalacijskoj zoni Idlib: Poginula...

0
Najmanje četiri civila ubijena su u zračnim napadima koje su ruske snage izvele na naseljena mjesta u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadnu Sirije, javlja...

Islamske teme