Eskalacija sukoba u Siriji: U napadima u Idlibu ubijena 22 civila

Objavljeno / ažurirano:

U zračnim i kopnenim napadima koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada izveli na zonu deeskalacije sukoba Idlib poginula su 22 civila.

Režimske snage od popodnevnih sati izvode napade na područja Bidame, Maasarana, Maar Semsa, Maar Simarina, Kenayesa, Tel Minnisa, Deir Sarkija, Maar Surina, te Gadefea, navodi Anadolija.

Prema podacima kojima raspolažu pripadnici Civilne zaštite, u Bidami je poginulo šest, Maasaranu sedam, Kenayesu jedan, a Tel Minnisu osam civila.

U napadima je ranjen i veliki broj civila zbog čega postoji bojazan da bi broj mrtvih mogao rasti, a bombardovanja i dalje traju.

U ruskim i režimskim napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib izvedenim od 17. septembra 2018. poginulo je više od 1.300 civila.

Ranije, opozicijska Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu saopštila je da je tokom bombardovanja u pokrajin iIdlib poginulo najmanje 14 civila.

Do sada poginulo preko 370.000 ljudi

U tom napadu povrijeđeno je 18 osoba, navela je ta organizacija.

Primirje je proglašeno krajem augusta u Idlibu, ali SOHR nastavlja prenositi vijesti o sporadičnim sukobima i zračnim napadima, u kojima je otad ubijeno nekoliko desetaka ljudi.

Idlib, koji je blizu turske granice, posljednja je veća pokrajina pod kontrolom pobunjenika i naoružanih grupa u Siriji.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji.

Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011, a tokom godina postajao je složeniji, s učešćem stranih zemalja i raznih naoružanih grupa.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme