Evropska unija odbacila Trumpov plan za Bliski istok

EU ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama okupiranim nakon 1967. godine, kazao je visoki predstavnik Evropske unije Borrell

Popularno na sajtu

Evropska unija u utorak je odbacila takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok, jer je izvan ranije dogovorenih međunarodnih okvira, prenosi Anadolu Agency (AA).

“EU je u potpunosti posvećena transatlantskom partnerstvu i cijeni sve napore za pomoć u nalaženju mirnog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta. EU podsjeća na svoju posvećenost ispregovaranom dvodržavnom rješenju zasnovanom na granicama iz 1967. godine, uz mogućnost ekvivalentne razmjene teritorija uz obostranu saglasnost, s Državom Izrael i nezavisnom, demokratskom, cjelovitom, suverenom i održivom Državom Palestinom, koje će živjeti jedna pored druge u miru, bezbjednosti i uzajamnom priznavanju kao što je definisano u zaključcima Savjeta u julu 2014. godine”, naveo je u saopštenju Josep Borrell, visoki predstavnik EU.

Istakao je da je američka inicijativa koja je predstavljena 28. januara izvan spomenutih međunarodno dogovorenih okvira.

“Da bi izgradili pravedan i trajan mir, o neriješenim pitanjima koja se tiču konačnog statusa se mora odlučivati kroz direktne pregovore koji uključuju obje strane. Ovo uključuje, između ostalog, i pitanje granica, statusa Jerusalema, bezbjednosti i pitanja izbjeglica”, naglašava Borrell.

Šef evropske diplomatije kaže da Evropska unija poziva obje strane da obnove pregovore i da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih postupaka koji su u suprotnosti s međunarodnim zakonom i koji mogu povećati tenzije.

“Naročito smo zabrinuti izjavama o potencijalnoj aneksiji doline Jordana i drugih dijelova Zapadne obale. U skladu s međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, EU ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama okupiranim nakon 1967. godine. Koraci u smjeru aneksije, ukoliko budu primijenjeni, neće proći bez reakcije”, ističe Borrell i nastavlja:

“Evropska unija će nastaviti da podržava sve napore koji imaju za cilj oživljavanje političkog procesa u skladu s međunarodnim pravom, koji garantuje jednaka prava i koji je prihvatljiv za obje strane. EU će pregovarati s obje strane, s faktorima iz regiona i svim međunarodnim partnerima. U ovom kontekstu, Evropska unija ponavlja svoju fundamentalnu posvećenost bezbjednosti Izraela, imajući u vidu i trenutne i potencijalne prijetnje u regionu”.

Agencije

Prethodni članak
Naredni članak

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz