Categories:

Evropska unija odbacila Trumpov plan za Bliski istok

EU ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama okupiranim nakon 1967. godine, kazao je visoki predstavnik Evropske unije Borrell

Objavljeno / ažurirano:

Evropska unija u utorak je odbacila takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok, jer je izvan ranije dogovorenih međunarodnih okvira, prenosi Anadolu Agency (AA).

“EU je u potpunosti posvećena transatlantskom partnerstvu i cijeni sve napore za pomoć u nalaženju mirnog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta. EU podsjeća na svoju posvećenost ispregovaranom dvodržavnom rješenju zasnovanom na granicama iz 1967. godine, uz mogućnost ekvivalentne razmjene teritorija uz obostranu saglasnost, s Državom Izrael i nezavisnom, demokratskom, cjelovitom, suverenom i održivom Državom Palestinom, koje će živjeti jedna pored druge u miru, bezbjednosti i uzajamnom priznavanju kao što je definisano u zaključcima Savjeta u julu 2014. godine”, naveo je u saopštenju Josep Borrell, visoki predstavnik EU.

Istakao je da je američka inicijativa koja je predstavljena 28. januara izvan spomenutih međunarodno dogovorenih okvira.

“Da bi izgradili pravedan i trajan mir, o neriješenim pitanjima koja se tiču konačnog statusa se mora odlučivati kroz direktne pregovore koji uključuju obje strane. Ovo uključuje, između ostalog, i pitanje granica, statusa Jerusalema, bezbjednosti i pitanja izbjeglica”, naglašava Borrell.

Šef evropske diplomatije kaže da Evropska unija poziva obje strane da obnove pregovore i da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih postupaka koji su u suprotnosti s međunarodnim zakonom i koji mogu povećati tenzije.

“Naročito smo zabrinuti izjavama o potencijalnoj aneksiji doline Jordana i drugih dijelova Zapadne obale. U skladu s međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, EU ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama okupiranim nakon 1967. godine. Koraci u smjeru aneksije, ukoliko budu primijenjeni, neće proći bez reakcije”, ističe Borrell i nastavlja:

“Evropska unija će nastaviti da podržava sve napore koji imaju za cilj oživljavanje političkog procesa u skladu s međunarodnim pravom, koji garantuje jednaka prava i koji je prihvatljiv za obje strane. EU će pregovarati s obje strane, s faktorima iz regiona i svim međunarodnim partnerima. U ovom kontekstu, Evropska unija ponavlja svoju fundamentalnu posvećenost bezbjednosti Izraela, imajući u vidu i trenutne i potencijalne prijetnje u regionu”.

Agencije

Prethodni članakBlagodati noćnog namaza
Naredni članakZli učenjak

NOVO NA SAJTU

Afganistan: Talibani srušili neprijateljski vojni helikopter u Takharu

0
Vojni helikopter Mi-17 koji pripada afganistanskoj marionetskoj vojsci srušen je u sjevernoj pokrajini Takhar, rekli su izvori bliski talibanima. ”Helikopter je srušen dok je nadlijetao...
izrael u blokadi

Izrael u blokadi

abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Preporučeni sadržaj

Sto slabih i izmišljenih hadisa (4)

0
Hadis 61: Pripazite se pronicljivosti vjernika jer on gleda Allahovim nurom. Hadis je slab. Pogledaj: Tenzihuš-šeri’a 2/305, Mevdu’at od Saganija 74. Hadis 62: Dunjaluk je...

Islamske teme