Pretjerano gledanje televizije može dovesti do mentalnih oboljenja kod djece

Popularno na sajtu

Pretjerano gledanje televizije i provođenje vremena na internetu može dovesti do mentalnih oboljenja kod djece, zaključeno je u opsežnoj studiji.

Pretjerano izlaganje djece tim medijima dovode do toga da djeca postaju materijalistički nastrojena, što utiče na njihov odnos prema roditeljima i na njihovo zdravlje. Ovo je jedan od zaključaka nove opsežne studije sprovedene nad djecom Britanskog poluostrva, od strane “Dječijeg udruženja”.


U toj studiji se navodi da djeca postaju dijelom novog oblika konzumerizma, u kojem djeca ispod 16 godina troše 3 milijarde funti vlastitog novca – džeparca, na odjeću, grickalice, muziku, video igre i časopise.

U izvještaju se navodi da pojedini oglašivači ”eksplicitno iskorištavaju psihološki mehanizam ‘pritiska vršnjaka’, istovremeno oslikavajući roditelje kao klovnove” i da neki od njih u svom najekstremnijem obliku oglašavanja, ubjeđuju djecu: “Ono si što posjeduješ”.

Kao dodatak tome, “stalna izloženost” slavnim ličnostima putem televizijskih sapunica, drama i „chat show“ programa ima štetan uticaj.

Navodi se: “Djeca danas poznaju i najsitnije detalje života poznatih ličnosti, koje su uglavnom ljepše i bogatije nego što će ta djeca ikada biti. Izlaganje ovome neminovno dovodi do povećanja težnji i smanjenja samopouzdanja (kod djece)”.

Dodaje se još da način na koji su poznate ličnosti prikazane “automatski ohrabruje prekomjernu trku za bogatstvom i ljepotom”.

Ovaj “medijski podržan konzumerizam” ostavlja negativan učinak na dječije zdravlje, navodi se u izvještaju.

U njemu se ističe studija o učinku konzumerizma na psihičko zdravlje djece uzrasta od 10 do 13 godina.

Nalaz te studije navodi sljedeće: “Kada se stvari odmjere, što se više dijete izloži medijima (televiziji i internetu), to više postaje materijalistički orijentisano, pogoršava se odnos prema roditeljima i pogoršava se njegovo psihičko zdravlje”.

Studija “Dobro djetinjstvo”, koja je sastavljena učešćem više od 35 000 osoba, neovisna je od Engleske crkve ali je podržana od strane kanterburškog nadbiskupa Dr. Rowana Williamsa.

Bavi se detaljnim pogledom na mijenjajuće lice djetinjstva i porodičnog života u Britaniji, kao i izazovima sa kojima se suočava današnja omladina.

Nalaz izvještaja navodi da se samo četvrtini djece sa psihičkim problemima pruža bilo kakva stručna pomoć, a jedno od desetero djece uzrasta od 5 do 16 godina, sada ima problem sa psihičkim zdravljem, od depresije pa do agresivnog ponašanja.

Tvrdi se da porast trenda nasilja na televizijskim programima čini djecu agresivnom i dovodi do napetosti u porodici.

U izvještaju stoji: “Iz kontrolisanih studija smo saznali da izlaganje nasilju može dovesti do nasilja. Tako se čini vjerovatnim da trend rasta nasilnog sadržaja na TV-u pomaže u generisanju rasta trenda nasilnog ponašanja, kao i rast psihološkog konflikta između članova porodice”.

U izvještaju se, također, navodi da marketinški pritisci dovode do “prijevremene seksualizacije” mladih ljudi.

Navodi se da mladi ljudi prerano stupaju u seksualne odnose zbog “mnogo faktora”, uključujući “više privatnosti kada oba roditelja rade, više kontracepcijskih sredstava, marketinškog pritiska ka prijevremenoj seksualizaciji i korjenitih promjena u stavovima.”.

Izvještaj preporučuje da intimni odnosi i veze, razumjevanje medija, moraju biti obavezujući dio ličnog, društvenog i zdravstvenog obrazovnog programa.

Također (izvještaj) još navodi da oglašavanje nezdrave hrane i alkohola treba biti zabranjeno prije 9 sati navečer.

Izvor: http://www.telegraph.co.uk

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz