Sirija: Šiitske snage opkolile ključni grad Sarakib

Objavljeno / ažurirano:

Kako javljaju sirijski aktivisti, šijitske snage podržane ruskim teroristima opkolile su grad Sarakib, posljednji grad koji leži na M5 autoputu, a koji koji je pod kontrolom pobunjenika.

M5 autoput je strateški važan za režimske snage kojima zapovijeda Iranska revolucionarna garda, jer spaja ključne gradove: Halep, Hamu, Homs i Damask.

Kako javljaju aktivisti, turski vojnici su se također našli u okruženju rusko-šijitskih snaga. Opkoljeni turski vojnici su dio turskog kontigenta koji je trebao nadgledati i osiguravati primirje potpisano između Rusije, Irana i Turske 2017. godine, a prema kome je Idlib proglašen demilitarizovanom zonom. Međutim, Rusija i Iran su grubo prekršili primirje te pokrenuli ofanzivu na Idlib, dok Turska nije učinila dovoljno da zaustavi ofanzivu.

Prethodnih dana, režimske snage su u artiljerijskom napadu usmrtile nekoliko turskih vojnika, nakon čega je turska vojska odgovorila (detaljnije ovdje).

Sudeći prema izvještajima, Iran je mobilizirao rekordan broj šijitskih fanatika kako bi porazio džihadsko-oslobodilačke snage u Idlibu.

Ruske i šijitske snage danima nemilosrdno bombarduju gradove u Idlibu prepune civilima, među kojima su i civili koji su izbjegli iz drugih krajeva Sirije.

Na snimku ispod (drugi post) je prikazana scena nakon bombardovanja grada Arihe od strane ruskih i šijitskih terorista:

U zlokobnim napadima na civile, šijitske snage koriste i izuzetno moćne ruske projektile Toška koje su u stanju da unište čitavo naselje (drugi video ispod).

Stanje na terenu pokazuje da oskudno naoružane sunitske pobunjeničke snage nisu u stanju da se suprotstave neuporedivo bolje naoružanom ruskim i šijitskim neprijateljima, koji pored stotine hiljada boraca posjeduju i najsavremenije (ruske) bombardere, razorne projektile i moćnu artiljeriju, a prije svega navedenog – patološku mržnju prema islamu i muslimanima.

(Aktivisti / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Afganistan: Talibani srušili neprijateljski vojni helikopter u Takharu

0
Vojni helikopter Mi-17 koji pripada afganistanskoj marionetskoj vojsci srušen je u sjevernoj pokrajini Takhar, rekli su izvori bliski talibanima. ”Helikopter je srušen dok je nadlijetao...
izrael u blokadi

Izrael u blokadi

abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Preporučeni sadržaj

Sto slabih i izmišljenih hadisa (4)

0
Hadis 61: Pripazite se pronicljivosti vjernika jer on gleda Allahovim nurom. Hadis je slab. Pogledaj: Tenzihuš-šeri’a 2/305, Mevdu’at od Saganija 74. Hadis 62: Dunjaluk je...

Islamske teme