Godišnjica uspostave Izraela na teritoriji Palestine: Upadi doseljenika u Al-Aksu

Popularno na sajtu

U četvrtak su stotine doseljenika upale u blagoslovljenu džamiju Al-Aksa, u vrijeme kada Izrael proslavlja, kako to naziva, “74. Dan nezavisnosti”. Palestinci su se okupili kako bi čuvali stražu u Haram al-Sharifu (Brdu hrama) i suprotstavili  se upadima. Palestinske frakcije su pozivale na odbranu Jerusalema i Al-Akse te obećale da će poraziti okupaciju.

Palestinski medicinski radnici su saopćili da je u sukobima u dvorištu Al-Akse i molitvenom prostoru na otvorenom ispred džamije Al-Qibli povrijeđeno 12 osoba od četvrtka ujutro, a palestinski mediji javljaju da su okupacijske snage uhapsile oko 50 palestinskih mladića u dvorištu Al-Akse.

Okupacijske snage su ispalile suzavac i gumene metke na grupu Palestinaca koji su čuvali stražu u kompleksu Al-Akse kako bi ih primorali da napuste to područje.

Dopisnik Al Jazeere je citirao očevice, koji su rekli da su dvojica muškaraca među grupom opkoljenih čuvara Al-Akse ranjena gumenim mecima koje su ispalili okupatorski vojnici.

Prilikom akcije upada, okupacijske snage su udarale i vukle direktora Kluba palestinskih zatvorenika u Jerusalemu Nassera Qsa ispred molitvenog prostora džamije Al-Qibli.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju kako okupacijski vojnici napadaju žene i starije ljude u džamiji Al-Aksa i oko nje, te kako napadaju Francuskinju alžirskog porijekla i protjeruju je s Brda hrama.

Uprava za islamske vakufe u džamiji Al-Aksa saopćila je da su 792 doseljenika upala u džamiju od jutarnjih sati.

Na društvenim mrežama se proširio video snimak na kojem se vidi izraelski ekstremista Arnon Segal, koji je posljednjih godina postao poznat po svojim upadima u džamiju Al-Aksa.

Okupljanje u Al-Aksi

Palestinci su se od ranih jutarnjih sati počeli okupljati u dvorištu Al-Akse, nakon što su palestinske frakcije pozvale Palestince na mobilizaciju i da se zapute prema  džamijskom kompleksu kao odgovor na izraelske napade.

Čuvari Al-Akse (Murabitun) uzvikivali su parole protiv okupacijskih snaga, koje su pratile doseljeničke grupe dok su etapno ulazile u kompleks kako bi ih zaštitile. Također su uzvikivali bajramske tekbire i stajali u krugu i zikrili kako bi potvrdili svoju odlučnost da se suprotstave ovim upadima.

Šejh Ikrima Sabri, hatib džamije Al-Aksa, rekao je, u intervjuu za Al-Jazeeru, da su čuvari u Al-Aksi osujetili plan doseljenika da unesu izraelske zastave u harem.

Ismail Haniyeh, šef politbiroa Islamskog pokreta otpora Hamas, rekao je da današnja dešavanja u Al-Aksi potvrđuju da bitka nije vezana za događaj, već da je “to otvorena bitka koja traje u vremenu i prostoru na teritoriji Palestine”

“Cionisti su u strahu ušli u Al-Aksu, jer su ih zaštitnici Al-Akse prisilili da spuste svoje zastave”, kazao je, naglasivši da je “naš cilj osujetiti vremensku i prostornu podjelu Al-Akse koju okupatori nastoje nametnuti.”

Glasnogovornik Hamasa Hazem Qassem naglasio je da je odgovor Murabituna i Murabitat (čuvara i čuvarki) na upade u Al-Aksu herojstvo koje osujećuje planove okupacije”. Dodao je da “zbrka s kojom se suočavaju cionističke institucije dokazuje njihov neuspjeh u borbi kojom se želi slomiti volja našeg naroda i njihov otpor.”

U istom kontekstu, palestinski Nacionalno oslobodilački pokret (Fatah) rekao je: “Stojimo uz čuvare koji se nalaze u dvorištima džamije Al-Aksa i njihovu borbu protiv doseljeničkih krda.”

“Naši ljudi će svom snagom braniti džamiju Al-Aksa, a okupacija je ta koja će snositi odgovornost za posljedice”, dodao je pokret.

Što se tiče pokreta Islamski džihad, potvrdio je da čuvari okupljeni u džamiji Al-Aksa imaju podršku otpora koji će ih “štititi svojim oružjem”. Također je naveo da čuvari i čuvarke u Al-Aksi predstavljaju prvu prepreku na putu nametanja vremenske i prostorne podjele.

Narodni front oslobođenja Palestine je, sa svoje strane, pozvao na eskalaciju sveobuhvatnog obračuna s okupacijom i podizanje spremnosti otpora kao odgovor na stalne upade u džamiju Al-Aksa.

Objava rata

Reagirajući na ovakva dešavanja, palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da izraelski premijer Naftali Bennett snosi direktnu odgovornost za ponovnu eskalaciju u džamiji Al-Aksa, te smatra da je politika izraelske vlade “službena objava vjerskog rata koja će zapaliti regiju”.

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u četvrtak “dopuštanje ekstremistima da upadaju u blagoslovljenu džamiju Al-Aksa, što se provodi pod zaštitom izraelske policije”.

Ministarstvo je u saopćenju pozvalo Izrael, “kao okupatorsku silu, da prekine sve prakse i kršenja pravila blagoslovljene džamije Al-Aksa… da poštuje njenu svetost, zaustavi sve mjere usmjerene na promjenu povijesnog i pravnog statusa quo, i poštujte autoritet Uprave za jerusalemske vakufe.”

Izrael svake godine 5. maja slavi godišnjicu svog osnivanja 1948. godine, dok Palestinci obilježavaju ovaj dan kao Nakbu (katastrofu) nakon rata koji je doveo do okupacije većine teritorije povijesne Palestine te raseljavanja više od 750 hiljada Palestinaca i njihovog protjerivanja koje su vršile naoružane cionističke bande.

(Al Jazeera i agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz