IDIŠ publikovao novi broj magazina Dar al-islam: Centralna tema tekfir mudžahida i učenjaka

Objavljeno / ažurirano:

Skupina poznata pod nazivom „Islamska država“ (IDIŠ, ISIL, ISIS, ID) ima razvijenu medijsku mrežu na više svjetskih jezika putem koje plasira svoj propagandni materijal. Jedan od IDIŠ-ovih najuticajnijih magazina na engleskom jeziku je Dabik, dok je njegov pandan na francuskom jeziku Dar al-islam.

Novi broj magazina Dar al-islam, dostupan za download na linku ovdje, ne razlikuje se od svog uzora Dabika.

Poput Dabika, i Dar al-islam ne štedi na riječima, te naziva šejha Ebu Muhammeda el-Makdisija magarcem, a u natpisu na fotografiji koja prikazuje Ebu Katadeta el-Filistinija i Ebu Muhammeda el-Makdisija (slika ispod) ide tekst: “Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, je rekao: Najveći broj munafika mog ummeta je među njegovim učenjacima.”

Dar al islam o Makdisiju i Ebu Katadi
Dar al islam o Makdisiju i Ebu Katadi

Dar al-islam u svom novom broju (br. 5) donosi nekoliko članaka:

– Allahov šerijat ili ljudski šerijat? (str. 4-7)

U ovom članku se ističe da samo Država (IDIŠ) sprovodi šerijat u svijetu, posebno u Šamu gdje se koalicija „sahavata“ (sinonim za otpadnike, nevjernike, op.PV) koja uključuje Nusru bori protiv države koja sprovodi šerijat i (koalicija „sahavata“) zamjenjuje šerijat s ljudskim zakonom.

Autor ovog članka je zasnovao svoj stav na izjavama glasnogovornika IDIŠ-a Ebu Muhammeda el-Adnanija, zaboravljajući da mnoge džihadske skupine u svijetu uspostavljaju Šerijat dugo godina i u vrijeme kada IDIŠ nije ni postojao, što više, kada mnogi njegovi aktivisti i vođe nisu ni bili rođeni. Ovdje posebno ciljamo na talibane, koji od početka 90-ih godina vode borbu za uspostavu Šerijata, zbog čega su decenijama na udaru svjetskih nevjerničkih sila i domaćih otpadnika, a odnedavno se suočavaju i sa oružanim napadima IDIŠ-a.

Također, džihadska skupina Eš-Šebab, odana Al-Kaidi, uspostavila je Šerijat na pola Somalije koju je do prije koju godinu držala pod kontrolom (sada drži oko petine Somalije), i to u vrijeme kada IDIŠ još nije ni bio proglašen. Slično važi za AKAP, Al-Kaidino krilo u Jemenu koje pod svojom kontrolom drži četvrtinu Jemena, gdje uspostavlja Šerijat.

Međutim, očigledno je da za vođe IDIŠ-a postoji samo jedan šerijat – onaj kakvim su ga oni zamislili, i ko god se usprotivi njihovim vlastoljubivim ambicijama postaje nevjernik, te se šerijat kojeg neko drugi mimo njih uspostavlja naziva kufrom – nevjerstvom, što je samo jedan od niza kufrova u koji postepeno upada IDIŠ, jer nazivanje Allahovog zakona kufrom je samo po sebi djelo nevjerstva, a upravo to kazuju vođe i mediji IDIŠ-a dok govore kako samo u njihovoj Državi ima Šerijata i nigdje više, a od opšte poznatih stvari iz islama jeste da određena vlast sprovodi ili Šerijat ili zakone nevjerstva, trećeg nema, tj. vlast je ili šerijatska ili nevjernička.

Nadalje, Dar al-islam donosi članak koji nosi naslov Adnanijeve izjave o tekfiru svojih oponenata: ”Boreći se protiv Islamske države, vi upadate u nevjerstvo, bili vi svjesni toga ili ne”. Unutar ovog članka, na strani 9 je objavljena fotografija (slika ispod) sa mudžahidima džihadske koalicije Džejšul-feth, a preko slike je napisano na francuskom: „Otpadnici (nevjernici) Džejšul-fetha!“

Darul-islam-o-dzejsul-fethu

U sljedećem članku pod naslovom „Islamska država uspostavlja Šerijat Allaha“, Dar al-islam tekfiri Ebu Muhammeda Dževlanija, vođu Džebhetun-nusre, te objavljuje fotografiju Dževlanijevog intervjua sa Al-Džezirom. Preko fotografije (slika ispod) je napisano: “Otpadnik (nevjernik) Dževlani, odbija da sprovodi Šerijat“. Kao argument za tekfir Dževlanija, Dar al-islam navodi to da Džebhetun-nusra ne ratuje protiv kršćana i ne nameće im džiziju, porez koji nemuslimani plaćaju u šerijatskoj muslimanskoj državi.

Dar al-islam naziva Dževlanija nevjernikom

Nakon konstatacije da je Nusra nevjernička, „jer se ne bori protiv kršćana i ne uzima im džiziju“, Dar Al-Islam poziva borce Nusre da se pridruže “hilafetu”, “a ako ne mogu, neka im onda pokajanje bude to što će se eksplodirati u jednoj bazi murteda Nusre”.

“Nadamo se da će ti Allah s tim velikim djelom oprostiti što si se borio s njima“, zaključuje se u članku zvaničnog IDIŠ-ovog magazina na francuskom jeziku.

Autor je i ovdje napravio početničku grešku i pokazao osnovno nepoznavanje šerijatskih propisa, jer se džizija ne nameće onima koje muslimanska vlast nije u stanju zaštititi, što Dževlani nije u stanju, kao što ni Bagdadi nije, jer mnogi izvještaji govore da su u napadima režimskih snaga ubijeni mnogi kršćani na teritorijama pod kontrolom IDIŠ-a (o čemu su mediji IDIŠ-a izvještavali) iako su ti kršćani uredno platili džiziju IDIŠ-u, koji nije uspio da ih zaštiti od neprijatelja.

Između ostalog, Dar al-islam donosi sljedeće teme:

– Država oslobađa zatvorenike

– Bolnice u državi

– Vijesti iz Islamske države

– Oživljavanje robstva prije Sudnjeg dana

– Šta govore neprijatelji o Islamskoj državi…

Ono što se može zaključiti iz napisa zvaničnih medijskih glasila IDIŠ-a jeste da ovi mediji, nakon zadnje izjave glasnogovornika grupe El-Adnanija, izlaze sa otvorenim tekfirom džihadskih skupina. Do skora su vođe i mediji IDIŠ-a prikrivali javni tekfir mudžahida, već se samo skoncentrisali na njihovu degradaciju i blaćenje, te tako pripremali teren za otvoreni tekfir.

Dar al-islam, zvanični IDIŠ-ov magazin na francuskom jeziku je dostupan na linku:

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Jeste li čuli za ovaj namaz?

0
Kakav je to namaz koji su u teškim trenucima klanjali Ibrahim alejhi selam, Zekerijah alejhi selam i pobožnjak Džurejdž pogledajte u 29. nastavku ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme