ISIL potvrdio Baghdadijevu smrt i otkrio ime novog vođe

Popularno na sajtu

Haridžijska skupina koja sebe naziva Islamska država Irak i Levant (ISIL, IDIŠ) potvrdila je smrt svog vođe Abu Bakr al-Baghdadija objavljujući da je novi vođa grupe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Novi glasnogovornik ISIL-a, Abu Hamza al-Qurayshi, objavio je saopćenje u audioporuci koju je distribuirala medijska platforma grupe, Al Furqan.

U istom saopćenju potvrdio je i smrt njegovog prethodnika Abu al-Hassana al-Muhajira.

Glasnogovornik ISIL-a se u audio snimci osvrnuo i na SAD.

“Osvetite se njihovoj naciji i njihovoj braći nevjernicima i otpadnicima, provedite volju komandanta iz posljednje audio poruke i preko krvi mnogobožaca približite se bogu”, rekao je glasnogovornik.

Potraga za ubijenim vođom ISIL-a

Tokom duge potrage za vođom ISIL-a timovi iračke obavještajne službe otkrili su ključnu informaciju u februaru prošle godine, kad im je jedan od najbližih Baghdadijevih saradnika otkrio kako je on godinama uspijevao izbjeći hapšenje, saopćili su irački sigurnosni zvaničnici.

Baghdadi bi ponekad, kako bi izbjegao da bude otkriven, sa svojim zapovjednicima sjeo i vozio se u minibusima punim povrća i tom prilikom s njima vodio “strateške razgovore”, rekao je Ismail al-Ithawy zvaničnicima nakon što su ga uhapsile turske vlasti i predale Iračanima, prenosi Tanjug.

“Ithawy je pružio dragocjene informacije, koje su pomogle iračkom timu da popuni slagalicu o Baghdadijevom kretanju i mjestima gdje se krio”, kazao je neimenovani irački sigurnosni zvaničnik.

Taj zvaničnik za Reuters je rekao da je Ithawy pružio detalje o petorici muškaraca, među kojima je bio i on, a koji su se u Siriji sastajali s Baghdadijem, kao i o različitim lokacijama koje su koristili.

Kretao se od sela do sela u Idlibu

Zvaničnici iračke obavještajne službe smatraju da je Ithawy, islamski teolog, bio jedan od petorice najbližih Baghdadijevih saradnika.

Godine 2006. priključio se mreži Al-Kaida, a američke snage uhapsile su ga dvije godine kasnije, nakon čega je osuđen na četiri godine zatvora.

Baghdadi je kasnije zadužio Ithawyja da pripadnicima ISIL-a prenosi vjerska učenja, kao i da bira zapovjednike.

Nakon kolapsa ISIL-a 2017. Ithawy je pobjegao u Siriju sa suprugom, državljankom Sirije.

Druga ključna prekretnica dogodila se početkom godine, tokom zajedničke operacije u kojoj su agenti američke, turske i iračke obavještajne službe uhapsile istaknute članove ISIL-a, uključujući četvoricu Iračana i jednog Sirijca.

“Otkrili su nam sve lokacije na kojima su se sastajali s Baghdadijem u Siriji. Odlučili smo, zajedno s Centralnom obavještajnom agencijom [CIA], angažirati više ljudi u tim područjima”, rekao je irački zvaničnik.

Prema njegovim riječima, sredinom godine Idlib je lociran kao mjesto gdje se Baghdadi kretao od sela do sela s porodicom i trojicom bliskih saradnika.

Bježao i od lokalnih neprijatelja u Siriji

Jedan od doušnika prepoznao je na jednoj pijaci u Idlibu Ithawyja, koji je praćen sve do kuće gdje je bio Baghdadi.

“Te informacije proslijedili smo CIA-i i oni su koristili satelit i bespilotne letjelice da osmatraju lokaciju u posljednjih pet mjeseci”, naveo je zvaničnik.

Prije tri dana Baghdadi je prvi put napustio tu lokaciju s porodicom i minibusom se prevezao do obližnjeg sela.

Baghdadi je bježao i od lokalnih neprijatelja u Siriji.

Hayat Tahrir al-Sham, grupa ranije poznata kao Front al-Nusra, koja je dominirala Idlibom, sama je provodila potragu za Baghdadijem nakon što su dobili informaciju da je u tom području.

Front al-Nusra i ISIL bili su rivali koji su vodili krvave bitke u Siriji.

Ta grupa nedavno je uhvatila jednog Baghdadijevog saradnika, poznatog kao Abu Souleyman al-Khalidi.

U pitanju je jedan od trojice muškaraca koji je sjedio pored Baghdadija na njegovom posljednjem objavljenom videosnimku.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz