Izraelskom vojniku mjesec korisnog rada za ubistvo palestinskog tinejdžera

Istragom je utvrđeno da neimenovani vojnik nije imao odobrenje da otvori vatru.

Objavljeno / ažurirano:

Jedan izraelski vojnik osuđen je na 30 dana društvenokorisnog rada jer je pucao bez odobrenja na palestinskog demonstranta u pojasu Gaze tokom protesta, saopštila je danas izraelska vojska, prenosi agencija Beta.

Petnaestogodišnji Othman Ramis Helles je ubijen istočno od Gaze  13. jula prošle godine, sudeći po podacima Ministarstva zdravlja na toj palestinskoj teritoriji, kojom vlada Hamas.

Izraelska vojska je provela istragu o njegovoj smrti i zaključeno je da je izraelski vojnik, čiji identitet nije obljavljen, „pucao na palestinskog izgrednika koji se penjao na ogradu između Izraela i Pojasa Gaze“ iako nije dobio dozvolu od nadređenih.

Vojnik je proglašen krivim za ugrožavanje palestinskog demonstranta, ali istraga nije mogla da zaključi direktnu vezu između otvaranja vatre i smrti tinejdžera.

Smanjen mu čin

Nakon sporazuma sa tužilaštvom vojnik je osuđen na 30 dana korisnog rada u vojsci i još 60 dana suspenzije, a čin mu je smanjen.

Izraelski mediji ističu da je to prva osuda jednog izraelskog vojnika za smrt Palestinca od početka masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela krajem marta prošle godine.

Palestinci protestuju protiv blokade Izraela i za pravo na povratak na sadašnju izraelsku teritoriju odakle su pobjegli ili su istjerani nakon stvaranja Izraela 1948.

Najmanje 311 Palestinaca ubijeno je izraelskom vatrom od početka tog protesta, većina duž granice, a na hiljade ih je ranjeno.

U istom periodu ubijeno je osmero Izraelaca.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Nakon generala Revolucionarne garde, od korone virusa umro i “ajatolah” blizak...

0
Džafer Kerimi, predsjedavajući Vijeća za traktate i desna ruka globalnog šijitskog vođe Hameneija, umro je od korona virusa, izvještavaju mediji i aktivisti. Pored obnašanja funkcije...

Preporučeni sadržaj

Nove čistke u Saudijskoj Arabiji: Bin Selman uhapsio oko 300 vladinih...

0
Pod optužbom za korupciju, perverzni saudijski prijestolonasljednik i Trumpov mezimac, Muhammed bin Selman, uhapsio je oko 300 zvaničnika u Saudijskoj Arabiji. Muhammed bin Selman, poznat...

Islamske teme