Islamisti blizu preuzimanja vlasti u Indoneziji

Popularno na sajtu

Joko Widodo, aktuelni predsjednik Indonezije, suočava se sa sve većim pritiskom islamista nakon što je vlada zabranila političku partiju Hizbut-Tahrir koja se otvoreno zalagala za šerijat i hilafet. Islamisti Indonezije potražili su alternativu u Stranki prosperitetne pravde, kao i Stranki pokreta Velike Indonezije i Stranki nacionalnog mandata čija će najavljena podrška Prabowo Subiantu, sinu državnog generala i nasljedniku dinastije Suharto, utjecati na okončanje vladavine predsjednika Joka Widoda i njegove Indonezijske demokratske stranke borbe.

Kako bi promijenio odluku opozicijskih stranaka koje sve otvorenije zastupaju šerijatske stavove po pitanju unutarnjeg uređenja države, Joko Widodo je prošle godine izabrao Ma'rufa Amina za svog zamjenika i opunomoćenika na narednim općim izborima čime je postalo jasno da indonezijska politika ide u novom pravcu. Ma'ruf je islamski učenjak i predvodnik Nacionalnog Vijeća Uleme, a predsjednik Joko se nadao da će mu davanjem visoke funkcije ublažiti napade islamskih skupina koje ga optužuju da radi protiv islamaUmjesto toga, mnogi smatraju da je Joko ovim postigao kontraefekat, dao je dio vlasti protivnicima u svojoj zoni utjecaja.

Sasvim je jasno da će opozicijski pokreti predvođeni Strankom prosperitetne pravde koja uživa podršku islamskih učenjaka i reformista podržati Prabowa Subiantua kako bi konačno skinuli s vlasti Joka Widada. U slučaju pobjede, novi predsjednik će se odužiti onima koji su mu pomogli, šta više, on bi mogao biti njihova marioneta.

Jedan od osnivača Stranke nacionalnog mandata Amien Rais nedavno je čak stranku aktuelnog predsjednika nazvao ”šejtanskom strankom”.

Da bi se dodvorio islamistima, predsjednik Joko se počeo predstavljali kao ponizni i pobožni vođa. Počeo je posjećivati islamske škole i džamije, čak je postao i imam.

Zapadni analitičari smatraju da bi se Joko trebao pridržavati umjerene demokratske političke struje tako što će se ozbiljnije pozabaviti ”radikalima”, međutim, on je popustio i sada je za prvog kolegu izabrao predvodnika Nacionalnog Vijeća Uleme Ma'rufa Amina. Novi predsjednikov kolega zabranjuje čestitanje božića, aktivnosti LGBT zajednice, djelovanje Ahmedijske sekte te nastoji ograničiti broj bogomolja za nemuslimane. Predsjednik je preko ovoga prešao samo kako bi se dodvorio islamistima, međutim, u novoj izbornoj bitki predsjednik će vjerovatno izgubiti zbog antiislamskih postupaka učinjenih u prošlosti.

UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz